måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Dalenius får 10 000 i ersättning av JK

Publicerad: 23 augusti 2010, 09:25
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:42

Anders Dalenius, kreativ chef på Draft FCB, greps felaktigt som misstänkt för mordförsök i samband med skotten Gamla Stan för ett drygt år sedan. Nu gör JK avsteg och ersätter honom för tiden han satt fängslad.

Ämnen i artikeln:

JKDraft FCB

HW

Henrik Widell


Enligt lagen måste man ha suttit fängslad i minst 24 timmar för att kunna få ersättning om man gripits på felaktiga grunder. Anders Dalenius satt kortare tid än så men får ändå ersättning, något som hans försvarsadvokat Lina Holmgren beskriver som mycket ovanligt. Anders Dalenius är nöjd med JK:s beslut.

– Det handlar bara om 10 000 kronor men det är inte pengarna som är viktiga i det här fallet, säger Anders Dalenius till Dagensmedia.se.

Han fortsätter:

– Min fråga till JK var i grunden om det är okej att skicka insatsstyrkan till en tidigare ostraffad person, med enda anledning att den personen svarat på en vänförfrågan på Facebook, och JK:s svar är att nej, det är inte okej.

Även om du redan är rentvådd, känns det här som en ytterligare upprättelse?

– Jo det gör det. Men visst, det här beslutet kommer ju inte få tillnärmelsevis lika mycket medial genomslagskraft som när jag greps, men så är ju spelets regler. Om man får låta lite pompös så ser jag det mer som ett bidrag till den svenska rättssäkerheten, att vi alla framöver slipper få dörren insparkad av insatsstyrkan, på grund av vilka vi känner på Facebook.  

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev