Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Christina Knight: "Är som att ha hittat hem"

Publicerad: 17 Februari 2018, 09:00
Uppdaterad: 19 Februari 2018, 09:07

Christina Knight. Foto: Janne Næss

HELGLÄSNING. Branschprofilen Christina Knight har jobbat med kommunikation i 32 år. För Dagens Media berättar hon om sitt nya uppdrag på The Amazing Society, sina mörkaste stunder i karriären – och den allra lyckligaste.


Ämnen i artikeln:

metoo

Christina Knight har 32 års erfarenhet från kommunikationsbranschen. Hon har hunnit med creative director-roller på byråerna Draft och Ingo, startat eget företag, föreläst om könsfördelning och representation och skrivit boken "Mad Women – A Herstory of Advertising", som riktar sig till unga kvinnor på väg in i reklambranschen.

För Dagens Media berättar branschprofilen om i sitt nya uppdrag på The Amazing Society, reklambyråernas fratmida utmaningar och den lyckligaste dagen i sin karriär.

Efter att ha sagt upp sig från Ingo för lite mer än två år sedan har hon arbetat med det egna företaget. Men i veckan kom beskedet att Christina Knight nu tar plats i byrån The Amazing Societys styrelse.

– Jag är jätteglad att hitta en byrå där alla bitar faller på plats och därtill en byrå som stämmer överens med min egen värdegrund och vision om hur kommunikationsbranschen behöver utvecklas. Det är som att ha hittat hem.

Hon berättar att kontakten parterna emellan inleddes redan under tidig höst 2017, när hon kom i kontakt med byråns vd, Tobias Franzén.

– Han anade nog att vi hade en uppenbart gemensam värdegrund och tyckte att vi borde samarbeta. Vi har träffats under hösten och har haft bra samtal och diskussioner om vart vi tycker att branschen är och borde vara på väg, säger Christina Knight och fortsätter:

– Våra visioner var i högsta grad samstämmiga, och det ledde till att vi blev mer och mer konkreta vad gäller ett samarbete.

Utöver styrelsearbetet för The Amazing Society tilldelas hon också rollen creative director. Tanken är att Christina Knight ska arbeta med att leda byråns kompetensutveckling och utveckling av det kreativa erbjudandet.

Men inledningsvis tar hon endast plats i The Amazing Societys styrelse.

– Jag har träffat hela styrelsen och våra samtal har bekräftat att det här är människor och ett företag jag gärna vill vara med att utveckla.

– The Amazing Society kommer från ett superintressant håll när det gäller både erfarenhet och kunskap inom media och inom det digitala. Vilket många, mer traditionella byråer kan sakna. De har en intressant grund att bygga vidare på, med ett kreativa erbjudanden, vilket jag kan bidra med.

Har du redan nu idéer eller riktningar för vad du vill göra?

– Utifrån min erfarenhet kan jag tillföra mina tankar, idéer och övertygelser kring hur man bäst bygger ett kreativt team, kreativa processer och ett kreativt erbjudande. Det omfattar både den kreativa processen internt på byrån och hur vi presenterar våra erbjudanden för byråns kunder.

– Det är jätteroligt att vara med och bygga någonting som jag brinner för och tror på. Det känns både viktigt och spännande.

Traditionella byråer halkar efter

Om du tittar på hela branschen, vilka är utmaningarna?

– Vi har pratat om digitaliseringen i minst 15–20 år i den här branschen, och alla vet och att transformationen måste ske. Det är ganska få byråer som ännu har lyckats leverera fullt ut på det.

På vilket sätt är det de inte har lyckats?

– Sverige är en enormt framgångsrik marknad när det kommer till traditionell reklam. Vi är duktiga på film, print och utomhus och står oss väl i den internationella konkurrensen. Det har vi också gjort digitalt. Vi har gjort oss kända världen över, från och med farfar och framåt, så det är ingen tvekan om att kompetensen finns, säger Christina Knight och fortsätter:

– Men jag tycker att det är ganska få reklambyråer som har lyckats addera det digitala i det mer traditionella tänket. Det har ofta handlat om att de byråerna har försökt addera digital kompetens, som att det vore att bara koppla på en extra vagn på tåget. Man anställer en digital director och tror att den stackars människan ska frälsa byrån digitalt. Men så enkelt är det inte.

Varför är det inte så enkelt?

– Kompetens kring det digitala och kring media är ofta de pusselbitar som de traditionella byråerna eftersöker, försöker rekrytera, och vill integrera. Men det har varit ganska svårt; alla vill ju åt de bästa hjärnorna och de mest erfarna kompetenserna. Det kan också vara en utmaning att lägga till de pusselbitarna i en redan befintlig kultur och struktur.

"Måste ha talang"

Med över 30 års erfarenhet har Christina Knight, förutom idéer om byråernas framtida utmaningar, även tankar om vad som krävs för att lyckas inom kommunikationsbranschen.

– I grund och botten måste man ha en talang när det gäller kommunikation. För mig handlar den väldigt mycket om att man är nyfiken, vetgirig och har en förmåga att både hålla sig uppdaterad kring vad som sker i omvärlden och varför, säger hon och fortsätter:

– Men också vara genuint av vad det är som får människor att bli engagerade och reagera på kommunikation och budskap. Jag brukar säga att nyfikenhet och en genuin kärlek till människans natur är grundläggande ingredienser för att bli framgångsrik i den här branschen.

"Medvetenheten har främjat alla drabbade"

Under flera år har Christina Knight föreläst om könsfördelning och representation inom kommunikationsbranschen. 2013 släppte hon boken "Mad Women – A Herstory of Advertising", som riktar sig till unga kvinnor på väg in i branschen. En bok som innehåller berättelser och erfarenheter från några av världens främsta kvinnor inom reklam, kommunikation och design.

Hur mycket tycker du att branschen har förändrats sedan 2013?

– Jag kan säga att det har hänt mer på de senaste fem åren än på de 25 föregående åren. Framför allt är det en accelerering av medvetenhet som har skett under den senaste tiden. Vi börjar också se fler konkreta åtgärder, och det är jätteviktigt och glädjande.

Hon menar att åtgärda har kommit att spela en stor roll i frågor som rör jämställdhet.

– Att aktivt sätta in åtgärder skapar en större medvetenhet framför allt hos personer som inte själva är drabbade eller inte har förstått eller insett hur det är ställt. Men medvetenheten har också främjat alla de som är drabbade, som nu förstår att de inte är ensamma med sina oönskade upplevelser och erfarenheter. Det ökar den gemensamma förståelsen för att det är strukturella och inte individuella problem det handlar om.

"Vi måste göra om och skapa skillnad"

Christina Knight menar att just medvetenheten haft ett enormt värde när det gäller att skapa momentum och kraft.

– Det som måste ske nu är att vi behöver bli konkreta och konstruktiva. Vi måste göra om och skapa skillnad. Branschen måste bli mer jämställd och mer inkluderande. Det är vad jag ser framemot och hoppas nu.

Redan nu ser hon tecken på den förändringen.

– Det är tecken som jag inte bara tolkar som ett politiskt korrekt eller opportunistiskt agerande. Det är på riktigt utifrån en faktisk förståelse och omfattar allt från jämställdhetsplaner, lönekartläggning och nolltolerans mot sexuella trakasserier och diskriminering. Men vi måste fortsätta se till att de inte bara blir policys som hamnar i skrivbordslådan.

Christina Knight menar att man kontinuerligt måste leva med de här frågorna och engagera alla.

– Det är inte en kvinnofråga. Det är inte en fråga för de som drabbats allena. Det är en fråga för alla kvinnor och män, söner och döttrar gemensamt – och det är i allra högsta grad en ledningsfråga. Det måste genomsyra allt.

Du har varit i kommunikationsbranschen i 32 år. Om du jämför en dag då med en dag så här 32 år senare, vad ser du som de största skillnaderna?

– Det råder en mycket större medvetenhet i alla läger. Idag förstår man att jämställdhet är en affärsfråga, en fråga om lönsamhet och inte bara en rättvisefråga, och för mig är bägge delarna lika viktiga. Varumärken kommer inte att överleva om de inte förstår arbetet som måste göras för jämställdhet och mångfald. Ägnar man sig inte åt de här frågorna kommer man bli bortvald.

Reklambranschens #metoo-upprop #sistabriefen kom i slutet av november.

Under höstens metoo-revolution samlades flera branscher i egna upprop för att förena sig mot sexuella trakasserier. I slutet på november förra året kom kommunikationsbranschens upprop. #sistabriefen krävde ett slut på sexuella trakasserier, övergrepp och sexism i reklam, pr- och kommunikationsbranschen.

Christina Knight berättar: 

– Jag blev intervjuad av DN samma dag som #sistabriefen kom. Jag sa till dem att, utan att darra på manschetten, att det här är den lyckligaste dagen i min karriär. Det var en så påtaglig manifestation av förändring åt rätt håll.

För Christina Knight kom den där dagen i november att betyda extra mycket.

– I mina mörkaste stunder har jag undrat över hur den här branschen egentligen är på väg att utvecklas. Jag har jobbat länge i den, och sett att utvecklingen varit så extremt långsam, och i mina svåraste stunder har jag tänkt att jag inte kommer få uppleva en stor förändring i den här branschen innan det är dags för mig att tacka för kaffet.

Fanns det dagar du funderade på att lämna branschen?

– Det har jag aldrig känt. Det här är min bransch och jag älskar den. Men jag har känt att jag kanske tillför ännu mer idag genom att jobba med de strukturella och organisatoriska frågorna, genom att föreläsa, skriva böcker och vara mentor åt unga i branschen.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

metoo

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.