Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

“Campaigns for good” nya given i Cannes

Publicerad: 22 Juni 2017, 05:00
Uppdaterad: 21 Juni 2017, 19:53

Hållbarhetskommunikationsexperten Thomas Kolster, författare, föreläsare och grundare av reklambyrån Goodvertising.

CANNES LIONS 2017. Påfallande många belönade kampanjer har ett syfte att även göra gott.


Ämnen i artikeln:

Cannes Lions

Flera av de kampanjer som belönats hittills i Cannes Lions har inte bara som syfte att sälja en viss produkt eller bygga varumärke – de syftar även till att på olika sätt göra världen lite bättre. Det handlar exempelvis om att adressera jämställdhet, klimatfrågor och fattigdom.

Och flera av dessa kampanjer har även belönats med Grand Prix. Där hittar vi bland annat ”Fearless Girl”, som hittills vunnit tre Grand Prix, ”Payphone Bank” och ”The Unusual Football Field”, men även de svenska Grand Prix-vinnarna ”Humanium” och ”Ålandsindex”.

Dagens Media passade därför på att träffa hållbarhetskommunikationsexperten Thomas Kolster, författare till boken Goodvertising och grundare till byrån med samma namn. Goodvertising Agency jobbar uteslutande med uppdrag som syftar till att skapa en mer hållbar värld.

Men Thomas Kolster är skeptisk till mycket av dagens initiativ, och menar att hållbarhetstänket går alltför ytligt. Han berättar att han brukar dela in casen i tre kategorier; shouters, doers och changemakers.

– Om jag ska vara ärlig så är de flesta kampanjer i Cannes bara shouters, säger han och nämner just ”Fearless Girl” som exempel.

– Jag älskar ”Fearless Girl”, det är en fantastisk kampanj för en viktig fråga. Men den handlar mer om att uppmärksamma problemet än att lösa problemet. Och tittar man i State Street Advisors ledningsgrupp så är bara 5 av 28 personer kvinnor, de lever inte ens upp till sitt budskap själva. Det är där man måste börja.

Thomas Kolster beskriver det som om han har en ständigt pågående ”beef” med reklambranschen.

– Jag känner alltför ofta att det bara är en gimmick, det är inte allvarligt menat. Och både byråerna och uppdragsgivarna vet att det vi måste förändra är konsumtionen, samtidigt som vi styr varumärkena mot att bli mer hållbara.

Det stora problemet är just att kommunikationen ofta inte löser problemet, och där menar Thomas Kolster att reklambyråerna har hamnat på efterkälken eftersom de fortfarande fungerar som storytellers snarare än problemlösare.

Men det finns goda exempel – som ”Humanium” – där man faktiskt har en lösning på själva problemet. Eller Head & Shoulders som tillverkar nya schampoflaskor av plast som flutit iland på stränder. Då tar man både ansvar för de produkter man säljer och städar upp världen efter sig.

– Det finns många sätt att sluta cirkeln på – nya material och nya konsumtionsbeteenden som delningsekonomin. Så det finns många ställen att börja på.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Cannes Lions

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.