Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Byråer kan tvingas teckna kollektivavtal

Publicerad: 10 Mars 2011, 10:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:17

Riksdagen beslutar om kollektivavtal vid offentlig upphandling.


Stat, kommuner och landsting köper årligen varor och tjänster för 500 miljarder kronor, men sällan ställer upphandlarna krav på kollektivavtal hos sina leverantörer. Det sade socialdemokraten Marie Nordén under riksdagens debatt igår, onsdag.

”Visst borde det vara en självklarhet att stat, kommuner och landsting aktivt deltar i kampen mot social dumpning, utnyttjande av svart arbetskraft och skattefiffel genom att kräva kollektivavtal för att köpa tjänster av privata entreprenörer för skattepengar”, fortsatte hon.

Ett eventuellt krav på kollektivavtal kan slå hårt mot byråerna i kommunikationsbranschen, som sällan har kollektivavtal för sina anställda.

I en debattartikel i gårdagens Aftonbladet välkomnade konsulterna Tobias Smedberg, Magdalena Streijffert och Lars Jonsson från Agenda PR ett beslut om krav på kollektivavtal:

”En beklämmande stor del av företagen i vår bransch ställer sig utanför denna modell och väljer att spela enligt egna regler, där villkoren bestäms av en enda part – arbetsgivaren. Vi menar att det företag som inte tecknar kollektivavtal brister i sitt ansvar gentemot de egna anställda, och gentemot samhället i stort”.

Motionerna som krävde kollektivavtal avslogs dock av riksdagen, men under torsdagen röstade riksdagen igenom ett förslag som innebär att det vid offentliga upphandlingar bör vara möjligt att ställa högre krav på arbetsmiljöhänsyn och villkor i enlighet med svenska kollektivavtal.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.