Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Background går ner till sex timmars arbetsdag

Publicerad: 3 September 2015, 12:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:53

Background får kortare dagar och slopar fikapauser.


Ämnen i artikeln:

reklambyråer

Produktionsbyrån Background i Falun startar jobbhösten med en oväntad satsning, de går ner till sex timmars arbetsdag. Det var i tisdags som den nio månader långa testperioden inleddes och hittills har reaktionerna från de anställda varit positiva.

Sex timmar arbetsdag har från politiskt håll varit ett av Vänsterpartiets krav, men för Background handlar det inte om något politiskt ställningstagande, utan om att öka effektiviteten och lönsamheten.

Gabriel Alenius, som äger byrån tillsammans med Jimmy Nilsson, berättar för Dagens Media att det också handlar om att bli en mer attraktiv arbetsgivare.

– Vi gör det här av lite olika skäl, men bland annat för att locka kompetens. Vi ligger ju inte i storstaden så vi behöver ta till andra åtgärder för att bli attraktiva. Det handlar också om att vi vill utmana oss själva och optimera arbetsprocessen så mycket som möjligt. Vi kommer ha kortare ledtider i projekten, men det kommer också betyda att vi måste ha färre bollar i luften samtidigt. Förhoppningsvis kommer vi kunna ge bättre service till kunderna.

Hur har reaktionerna från de anställda varit hittills?

– De har varit väldigt positiva. Vi hade ett väldigt bra möte efter semestern om hur vi ska gå tillväga och många blev glada över att det kommer finnas möjlighet till mer tid till familj, vänner och fritidsaktiviteter. Men det kommer såklart också innebära en utmaning, mer koncentrerat arbete. Vi kommer till exempel att ta bort fikapauser som kommer att behövas nu när arbetsdagarna blir kortare. Vi kommer att jobba mer effektivt istället.

Tror ni andra kommer haka på initiativet?

– Det kan jag inte svara på än, men vi kommer under testperioden att ha en avstämning var tredje månad. Har det gått bra kommer vi att fortsätta. Så vi får se hur det faller ut, men många har nog ögonen på oss under tiden.

Produktionsbyrån Background är specialiserad på grafisk produktion och digitala presentationer, med kunder som 3M, Philips, RFSU, Sandvik och SSAB.

LÄS OCKSÅ:

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

reklambyråer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.