Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Anna Qvennerstedt: "Det är en kulturrevolution"

Publicerad: 19 september 2018, 10:58
Uppdaterad: 19 september 2018, 11:04

Anna Qvennerstedt tillsammans med Forsman & Bodenfors nya globala vd, Guy Hayward. Foto: Niklas Palmklint

Anna Qvennerstedt ska leda Forsman & Bodenfors när byrån blir global: "Jag ska vara kittet mellan byråerna", säger hon om sitt nya jätteuppdrag.


Ämnen i artikeln:

Forsman BodenforsAnna Qvennerstedt

När Forsman & Bodenfors slås samman med KBS blir Anna Qvennerstedt global ordförande för Forsman & Bodenfors med uppdrag att tillsammans med en styrgrupp leda byrån globalt.

– Jag tycker förstås att det här ska bli väldigt roligt. Jag kan inte påstå att jag hade sett framför mig att jag skulle ha en sådan här roll. Det är inget som jag har strävat efter men när möjligheten dök upp och detta kändes som rätt väg för byrån att gå känns det viktigt att vi har någon som är en stark kulturbärare och talesperson från Forsman & Bodenfors i den globala ledningen. Frågan gick till mig och det är klart att man inte tackar nej. Jag bryr mig oerhört mycket om byrån och nu har jag en chans att ha inflytande över sammanslagningen, säger Anna Qvennerstedt, till Dagens Media.

Vad är KBS för byrå?

– Det kanske inte är så många som känner till KBS i Sverige men faktum är att de nästan har en lika lång historia som oss. De startade ett år senare än vi och var på sin tid väldigt heta och hade ett högt kreativt anseende. Ser man tillbaka på jobb de gjorde under 90-talet fanns det en hög innovativ grad. På senare år har de riktat in sig på digitalt, tech och media. De flesta som sitter i ledningen idag har tillkommit under det senaste året och kommer alla från väldigt kreativa byråer. De har just anställts för att de vill fokusera mer på det kreativa och lyfta den kreativa nivån, så sammanslagningen låg i linje med deras idé.

LÄS ÄVEN: "Gamla maktstrukturer faller"

Anna Qvennerstedt säger att det säkerligen kommer dyka upp en rad utmaning längs vägen då byråerna ska lära känna varandra och jobba tillsammans men är ändå väldigt positiv då hon ser en förändringsvilja hos KBS.

– Min nya roll blir att ihop med den globala vd:n Guy Hayward, försöka vara kittet mellan byråerna och supporta dem. Det kommer säkert dyka upp flera utmaningar, det är en slags kulturrevolution som ska ske trots allt. Det är en stor skillnad i hur man jobbar men vi upplever att alla från KBS är intresserade av ta till sig vårt sätt att jobba.

Även om Forsman & Bodenfors arbetssätt med en mer platt organisation nu ska tas ut globalt och införas hos KBS så säger Anna Qvennerstedt att det också gäller att hitta vägen framåt tillsammans.

– Vi kan inte bara se det som att vi ska införa vårt arbetssätt rakt av, utan vi har säkert en del att lära av dem också.

Hur mycket kommer du fortfarande vara involverad i uppdrag och projekt?

– Jag kommer behöva lägga mycket tid, särskilt inledningsvis, på de globala frågorna men jag kommer bo kvar i Sverige. Jag har ett ”varannan-vecka”-upplägg där jag kommer vara en vecka i Stockholm och arbeta med uppdrag, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt tror jag att det är genom just arbetet med uppdragen som förändring sker i arbetssättet.

Finns det några kundkrockar mellan byråerna?

– I dagsläget är det inga uppdrag som krockar på det sättet att vi måste säga upp något uppdrag. Nu verkar byråerna på flera olika marknader, det är klart att det lokala uppdrag i Sverige kan ha en lokal kanadensisk konkurrent, men det finns inga globala uppdrag som krockar.

Vad kommer byråerna omsätta tillsammans?

– Det kan jag inte gå in på men jag kan säga att det är robusta ekonomier på båda sidor.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.