Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Anders Westgårdh slutar som Aftonbladet-krönikör efter 16 år – säger farväl med SD-sågning

Publicerad: 22 december 2014, 13:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:17

Med rubriken "Sverigedemokraterna är inga riktiga svenskar" gör pr-konsulten, debattören och Göteborgssonen Anders Westgårdh sorti från Aftonbladet.


Anders Westgårdh, som bland annat grundade kommunikationsbyrån Welcom, är en välkänd debattör och skribent.

Efter 16 år slutar han nu som krönikör i Aftonbladet.

– Det är inte ett svenskt rekord men det är en väldigt lång tid. Det är inte många som skrivit så länge för samma tidning, säger Anders Westgårdh till Dagens Media.

Varför slutar du?

– Den frågan får du ställa till Aftonbladet, men det är inte på egen begäran om jag säger så.

Hade du fortsatt om du hade fått det?

– Jag har jättestor förståelse för att man vill förnya genom att plocka ut gamla skribenter och öppna upp för nya så jag blev inte jätteförvånad när jag fick beskedet. Men jag har haft väldigt kul och det har varit en ära att få representera Nordens största tidning under så lång tid.

– Det har aldrig varit något snack om vad jag ska fokusera på eller så utan det har varit väldigt fria händer. Det uppskattar jag verkligen, det har varit jättekul att skriva för Aftonbladet.

Anders Westgårdhs sista krönika i Aftonbladet har rubrikerna " Sverigedemokraterna är inga riktiga svenskar" och i texten, som är riktad till SD-politikern Björn Söder skriver han bland annat:

" Herr talman! Det är stötande att se er sitta i riksdagen och leka Gud med stroppigt självgod uppsyn. Än värre är att tvingas ta del av er syn på människan, samhället och framtiden. Ni håller på att förstöra ett helt land. Ni borde veta hut!".

Varför valde du just det här ämnet för din sista krönika?

– Jag har skrivit mycket om utvecklingen kring SD och kalabaliken i riksdagen. Det känns alltid som ett självklart ämne. Men det var Björn Söder som satte mig på det här spåret med sina uttalandet om vilka som är riktiga svenskar. Jag tänkte att då kan jag vända på steken och säga att SD inte är riktiga svenskar. Den är lite tillspetsad.

Vad har du fått för reaktioner?

– Förr i tiden kunde läsarna kommentera direkt på sajten men det kan man ju inte nu. Däremot har jag fått ett hundratal mejl och nästan alla är uteslutande arga och upprörda. Det är Leif, Lars och allt vad det heter. Medelålders män, det är väldigt få kvinnor som kommenterar.

– Det verkar vara en extremt manlig dominans åtminstone bland de kommenterande sverigedemokraterna. Det är inget nytt under solen men jag måste säga att det här är mer än vanligt. Å andra sidan har många delat den på Facebook så jag verkar inte vara ensam om de här synpunkterna.

Finns det någon annan text som du fått mycket respons på?

– Det blev väldigt mycket när jag skrev om diskoteksbranden i Göteborg. Jag har ett litet problem i att jag inte sparat mina krönikor. Jag får sätta igång någon slags digital jakt, det har ju blivit rätt många under 16 års tid.

Du är väl en av få krönikörer från Göteborg i Aftonbladet?

– Jag är väl den enda. Så man kan väl tycka att det här snävar till mediebilden ännu närmare Stockholm. Jag vet inte hur många av Aftonbladets kolumnister som inte bor i Stockholm eller som representanter Stockholm på det viset men de är ju inte många. Så detta är så klart tråkigt för den nationella mångfalden eller vad man ska säga.

Något mer du vill säga innan vi avslutar?

– Då vill jag önska en god jul till alla glada och goda människor.

Anders Westgårdh driver i dag en pr-byrå i egen regi.

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev