Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

Acnes vd i LA: ”Fullständigt hjärtlöst – folk i branschen pratar om ”the fucking Swedes”

Publicerad: 3 mars 2016, 10:54
Uppdaterad: 3 mars 2016, 14:07

UPPDATERAD. Acnes ledning valde att stänga kontoret i Los Angeles helt utan förvarning, enligt vd:n Line Postmyr. ”De behandlar folk helt utan respekt och medkänsla”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Acne

Line Postmyr har lett arbetet på Acnes produktionsbolag i Los Angeles i ett år. Dessförinnan jobbade hon som frilansande producent med Los Angeles som bas i ungefär 20 år.

Nu riktar hon skarp kritik mot Acnes ledning över hur de hanterat nedläggningen av LA-kontoret, som Resumé rapporterade om i förra veckan.

– De behandlar folk helt utan respekt och medkänsla. Det är fullständigt hjärtlöst och absolut inte okej, säger Line Postmyr till Dagens Media.

Enligt henne har bolaget dragits med stora skulder, något som hon själv fick insikt i först efter att hon tillträtt.

– Jag hade inte tagit jobbet om jag vetat om det. Men jag hade redan anställt folk som lämnat bra jobb för Acne så jag kände ansvar för dem och för regissörerna.

Enligt Line Postmyr betalade Acne av en tredjedel av skulderna, men det var långt ifrån tillräckligt.

– När jag tillträdde hade jag en lista på två sidor över åtgärder som jag ville genomföra som Victor Press [ordförande] och David Olsson [koncern-vd, red.anm] var eld och lågor över. Om det ska gå bra måste man investera, men det var väldigt knapert med investeringar här.

Ett par av åtgärderna som Line Postmyr dock genomförde var att anställa en exekutiv producent, samt flytta till nya, mer ändamålsenliga lokaler.

Det nya kontoret invigdes med en fest i oktober förra året. Kontraktet på lokalerna skrevs på tre år.

Men produktionsmarknaden i Los Angeles är tuff, bland annat har många reklambyråer börjat att producera mindre kampanjer själva, så det kom inte in tillräckligt med jobb.

Vid jul ska Victor Press och David Olsson ha sagt till Line Postmyr att verksamheten måste skalas ner. Då hade bolaget nio avlönade medarbetare.

Men för att slippa säga upp personal ska ledningen istället ha gått med på att Line Postmyr skulle ta producentjobb utanför Acne och därmed inte stå kvar på bolagets lönelista under produktionerna.

– Då kunde andra få vara kvar istället, säger Line Postmyr.

Men i februari var det andra tongångar från ledningen, berättar Line Postmyr. Då ville man istället genomföra antingen en så kallad ABC, en form av rekonstruktion som innebär att bolaget läggs ner utan konkurs, eller skala ner verksamheten till bara tre anställda.

– Jag sade till Victor och David vid ett möte att det inte fungerar att bara vara tre personer, men att jag skulle genomföra nedskärningarna ändå. Beskedet jag fick var att de skulle fundera på hur de skulle göra.

När Line Postmyr några dagar senare var borta från kontoret för ett producentuppdrag ska Victor Press och David Olsson ha samlat medarbetarna och informerat om att kontoret skulle stängas ner.

De anställda fick varsin check med innestående lön och ombads sluta på dagen, enligt Line Postmyr.

Hon själv ska ha rätt till sex månaders avgångsvederlag vid uppsägning – några pengar har hon dock inte fått. Acne Production ska även vara skyldig bolagets exekutive producent, Rania Hattar, tre månaders avgångsvederlag.

– Jag fick ett mejl om uppsägningen, och de säger att jag ska prata med bolaget som genomför ABC:n om avgångsvederlaget, säger Line Postmyr.

– Men det jag blir mest upprörd över är att svenskar har haft ett fantastiskt rykte i USA, och nu går det runt en massa folk i branschen och pratar om ”the fucking Swedes”. Vi har anställda som nu kanske måste lämna landet för att deras visum försvinner, så behandlar man bara inte folk. Jag förstår att affärer är affärer, men man kan ha lite hjärta och ge folk en förvarning.

Acnes vd David Olsson känner inte igen sig i Line Postmyrs beskrivning:

"Beskrivningen är felaktig och vi kan inte bekräfta den", skriver han i ett mejl till Dagens Media och fortsätter:

"Acnes omsättnigg på Los Angeles kontoret har legat mellan 10-12 MUSD  de senaste 6 åren. För 10 månader sedan bytte vi ledning. Sedan dess har tyvärr utvecklingen på kontoret varit negativ. Omsättningen har sjunkit och medarbetarna i Los Angeles har uttryckt ett missnöje. Vi beslöt oss för att agera på detta omgående då kontoret inte levde upp till den nivå vi etablerat för Acne i övrigt. Det stämmer att vi sagt upp Line Postmyrs bolagavtal skriftligen. Det är vi skyldiga att göra. För övrigt kommer Acne självfallet att fullgöra alla sina åtaganden till sina anställda."

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Acne

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.