Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

4 av 5 byråchefer är män

Publicerad: 6 Mars 2012, 13:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:30

Bara en av fem av Komms medlemsbyråer har en kvinna som vd.


Ämnen i artikeln:

Sveriges kommunikationsbyråerJessica BjurströmKomm

Sveriges kommunikationsbyråer har utrett hur många av föreningens medlemsbyråer som har en kvinna som vd.

Statistiken visar att endast 61 av totalt 280 byråer har en kvinna som vd. Det motsvarar drygt 20 procent.

– Det är alldeles för få kvinnliga chefer i branschen, det är det inget snack om, sade Komms vd Jessica Bjurström i samband med Dagens Medias stora genomgång av könsfördelningen bland svenska byråchefer.

Bland de 20 största reklambyråerna är 47 procent av medarbetarna kvinnor, men bara fyra av byråerna har en kvinna som chef.

Enligt Jessica Bjurström har Komm ett ansvar för att ändra den snedvridna könsfördelningen bland byråtopparna. Föreningen har bland annat beslutat att återinföra sina ledarskapsutbildningar för kvinnor.

"Ett annat konkret sätt att få fler kvinnor på ledande poster och minska löneskillnaderna skulle kanske vara att vi börjar kalla alla kvinnor på ansvariga positioner för just CHEFER. Idag kallas många kvinnor som har chefsjobb som män för administrativt ansvariga och liknande. Medan män oftast accepterar titeln Chef på visitkortet utan att blinka", skriver Jessica Bjurström i en krönika i Dagens Media.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.