Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Byråer

37 procent av politikerna blir lobbyister

Publicerad: 29 April 2013, 06:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:47

En undersökning som Aftonbladet nyligen genomfört visar att fyra av tio politiker går över till lobbyistbranschen när de avsultar sina politiska uppdrag.


Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Avhoppade rikspolitiker är ett hett byte för pr- och lobbybranschen. Sedan 2006 har 266 politiker på riksnivå avslutat sina uppdrag för riksdagen eller regeringen. Av dem har 37 procent gått över till lobbyistbranschen. Om man tittar enskilt på regeringskansliet är siffran närmre 40 procent, avslöjar Aftonbladet i dag.

– Bara under den här tiden vi suttit här och pratat har väl ett tiotal riksdagsmotioner sålts, säger en anonym chef på en lobbybyrå till Aftonbladet.

Övergången från politikervärlden till lobbyistbranschen är lönsam. En av de politiker som bytt sida är Sebastian Cederschiöld, före detta moderat. 2007 började han på lobbyistbyrån JKL och han ökade då sin lön från 754 000 kronor 2006 till 1,1 miljoner 2007.

På pr-byrån JKL arbetar även Sveriges före detta statsminister Göran Persson som seniorrådgivare.

54 av de 266 före detta politikerna som ingår i undersökningen är i dag anställda direkt av stora bolag, som Saab, Philip Morris och ­Scania, eller av intresseorganisationer som Svenskt Näringsliv.

45 av de som ingår i undersökningen jobbar på pr- och lobbyistföretag.

Frida Wickberg

Ämnen i artikeln:

Aftonbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.