Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla jobb

Pressekreterare

Sida, Stockholm

Ansök nu

Sida söker Pressekreterare, ref 150/21

Vill du vara med och göra skillnad med ditt intresse för globala utvecklingsfrågor, har du en säker nyhetsnäsa och vill använda ditt nätverk inom media för att nå genom bruset? Har du dessutom erfarenhet av proaktivt och reaktivt mediearbete inklusive kriskommunikation som pressekreterare eller från arbete inom nyhetsmedier så kan du vara rätt person för tjänsten som pressekreterare på Sida. Tjänsten ingår i redaktionen på kommunikationsenheten där du tillsammans med ytterligare två pressekreterare och kollegor som arbetar med de digitala kanalerna har i uppdrag att ge en rättvisande och korrekt bild av svenskt bistånd.

Vi erbjuder

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi är regeringens expertmyndighet som arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Sida genomför den svenska utvecklingspolitiken som skapar förutsättningar för fattiga människor att förbättra sina levnadsvillkor. Vår vision är varje människas rätt och möjlighet att leva ett värdigt liv. En förutsättning för att uppnå vår vision och våra mål är dynamiska, engagerade och kunniga medarbetare.

Vi erbjuder en arbetsplats med goda möjligheter till utveckling, en meningsfull vardag och en god arbetsmiljö, präglad av öppenhet och mångfald. Som medarbetare på Sida arbetar du utifrån tydligt mandat och ansvarsområde präglad av tillit mellan dig, din chef och dina kollegor. Sida har även personal utstationerad på svenska utlandsmyndigheter.

Den här befattningen innebär

Som pressekreterare svarar du på förfrågningar från media och arbetar proaktivt med Sidas medierelationer. Du arbetar självständigt i nära samverkan med andra kommunikatörer och ämnesexperter. Du rapporterar till kommunikationschefen och arbetar nära Sidas ledning.

Sidas externa kommunikationsarbete syftar till att ge en korrekt och rättvisande bild av svenskt bistånd; hur det genomförs och vilka resultat det leder till. En viktig del i arbetet är ett strategiskt arbete med Sidas medierelationer, att producera innehåll och stödja chefer och medarbetare som agerar talespersoner i medier. Arbetet drivs i en redaktion och samordnas där med innehållsproduktion för webb, sociala medier och internkommunikation.

Vi söker dig som är duktig på att:

 • Proaktivt identifiera händelser, aktiviteter och nyheter inom Sidas verksamhet och omvandla det till intressant innehåll för allmänheten via media

 • Omvärldsbevaka och erbjuda Sidas expertis i relevanta sammanhang

 • Tillsammans med övriga i redaktionen vidareutveckla Sidas strategiska arbete med nyhetsmedier och sociala medier

 • Ansvara för medierelationer och en god service för journalister som bevakar internationella frågor och bistånd

 • Producera talepunkter, formulera budskap, skriva pressmeddelanden, debattartiklar samt innehåll för sociala medier i de frågor du arbetar med

 • Ge råd till och coacha medarbetare som ska företräda Sida och svenskt bistånd i medier

 • Vara delaktig i arbetet med att mäta, analysera och följa upp mediegenomslaget

 • Vid behov samordna medierelationer med andra aktörer inom utrikesförvaltningen, till exempel Utrikesdepartementet.

I rollen ingår regelbunden jourtjänstgöring som pågår dygnet runt cirka var tredje vecka, med en inställelsetid till kontoret på 2 h som vid behov kan aktualiseras.

Kvalifikationer

Utbildning 

 • Akademisk utbildning inom strategisk kommunikation eller journalistik motsvarande minst tre års heltidsstudier eller annan utbildning i kombination med yrkeserfarenhet som bedöms relevanta av arbetsgivaren

Språk

 • Flytande svenska i tal och skrift

 • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift

Kompetens och arbetslivserfarenhet

 • Erfarenhet av arbete som pressekreterare eller erfarenhet av arbete med strategisk kommunikation med fokus på medierelationer

 • Erfarenhet av arbete med medierelationer och kriskommunikation från organisation, företag, myndighet eller konsultverksamhet

 • Erfarenhet av att arbeta integrerat med traditionell och social media

 • Etablerat nätverk inom media

 • Snabb skribent med mycket god stilistisk förmåga

 • God förmåga att bygga relationer och skapa förtroende  

Personliga egenskaper

Vi lägger också stor vikt vid personliga egenskaper och söker dig som är initiativtagande och drivande och besitter kunskap och förståelse för att bidra till nytänkande och innovation. Du behöver ha en god förmåga att samarbeta med flera parter, god kommunikativ förmåga och kunna föra dialog samt förmåga att skapa förtroende bland de du möter och arbetar med. Du bör vidare vara flexibel för att hantera det oförutsägbara och vara lösningsorienterad.

Meriter

 • Erfarenhet av journalistiskt arbete på redaktion eller motsvarande

 • Kunskaper om internationellt utvecklingssamarbete och biståndsorganisationer

 • Erfarenhet av att arbeta i en politiskt styrd verksamhet och kontext

 • Kunskaper om offentlighetsprincipen och villkoren för arbete i statlig förvaltning

 • Kunskaper i att publicera på egna webbplatser och i sociala kanaler

 • Erfarenhet av att arbeta integrerat med traditionell och social media

Anställningsvillkor

Befattningen avser en tillsvidareanställning med tillträde snarast. Provanställning tillämpas.

Placering

Tjänsten är placerad på Kommunikationsenheten på Sidas huvudkontor på Valhallavägen 199 i Stockholm. Under våren 2022 kommer Sidas huvudkontor att flyttas till Rissneleden 110 i Rissne, Sundbyberg norr om Stockholm.

Information

Vid kontakt vänligen ange ref.nr 150/21

Om du vill ha mer information om tjänsten, kontakta kommunikationschef Sepideh Imani via sepideh.imani@sida.se 08-698 50 50 alternativt HR-strateg Latifa Gharbi 08-698 52 24.

Fackliga företrädare vid Sida är Saco Sida (kontaktperson: Luis Larrea och ST inom Sida (kontaktperson: Ulrika Holmström 08-698 57 48).

I Sidas rekryteringsprocess används urvalsfrågor som ett verktyg för att göra ett första urval. Var därför noga med dina svar så att de speglar din kompetens och erfarenhet på ett korrekt sätt.

Om Sida och avdelningen

Sida, Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete, är en statlig myndighet som arbetar på uppdrag av Sveriges riksdag och regering för att minska fattigdomen i världen. Genom vårt arbete och tillsammans med andra bidrar vi till att genomföra Sveriges politik för global utveckling. Sida har över 700 anställda fördelade mellan tre kontor i Sverige samt på svenska utlandsmyndigheter i samarbetsländer.

Kommunikationsenheten är en enhet på avdelningen för HR och kommunikation, som

ansvarar för att samordna myndighetens kompetensförsörjning, arbetsmiljöarbete, intern och extern kommunikation samt organisationsutveckling. Kommunikationsenheten har cirka 20 medarbetare och ansvarar för det särskilda informationsuppdrag om globala utvecklingsfrågor som Sida genomför på uppdrag av regeringen. Enheten stödjer också myndighetens arbete så att kommunikation bidrar till verksamhetsmålen samt ansvarar för att den så kallade transparensgarantin för det Öppna Biståndet genomförs

Sista ansökningsdag är den 28 oktober 2021.

Sida strävar efter att spegla samhällets mångfald och välkomnar därför alla sökande.

Publicerad 2021-10-11

Ansök nu