Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
Till alla jobb

Kommunikationschef

Moderna Museet, Stockholm

Ansök nu

Moderna Museet är en statlig myndighet med nationellt ansvar för att samla, bevara, visa och förmedla modern och samtida konst. Museet har ett omfattande program för utställningar, projekt och pedagogisk verksamhet samt för internationellt utbyte inom konstområdet. Museet finns i Stockholm och Malmö. Det är fri entré till museets samling och många tillfälliga utställningar.

Drivs du av att ha ett stort och brett publikt fokus? Vill du vara med och utveckla Moderna Museets redan starka varumärke nationellt och internationellt?

Kommunikationsavdelningen

Kommunikationsavdelningen är utifrån museets manifest ett nav för alla enskilda utåtriktade verksamheter och ska ha besökaren i fokus, oavsett om denne finns fysiskt på Moderna Museet i Stockholm eller Malmö eller möter museet genom olika slags medier och kanaler. Avdelningen omfattar marknadsföring, PR, webbplats och digitala kanaler för Moderna Museet i Stockholm och Malmö samt konferens, museivärdar och butik. Avdelningen har tre enheter, kommunikation, värdar och butik med ca 45 medarbetare varav två chefer (butikschef och chef för värdarna på museet). Som kommunikationschef rapporterar du till överintendenten och ingår i ledningsgruppen.

Arbetet

Som kommunikationschef driver du strategisk utveckling av kommunikationsarbetet så att verksamheten når en så stor och bred publik som möjligt. För att nå bästa resultat vidareutvecklar du bemötande samt marknads- försäljnings- och målgruppsarbetet. Du styr, leder och organiserar avdelningen med fokus på konkretisering av manifestet (Ett museum för framtiden | Om Moderna Museet) och ett nära samarbete med berörda avdelningar på museet. I rollen ger du stöd till överintendenten och avdelningschefer i kommunikationsfrågor. Externt samarbetar du med byråer och samarbetspartners inom kultursektorn och turistnäringen. Att se till att goda interna och externa relationer upprätthålls och utvecklas är centralt i rollen som kommunikationschef. Du har budget-, personal- och arbetsmiljöansvar. 

Som anställd vid Moderna Museet och i staten arbetar du på medborgarnas uppdrag – ett viktigt och ansvarsfullt åtagande. Du känner till och följer de lagar och regler som gäller i verksamheten, agerar sakligt och opartiskt, respekterar öppenhet och yttrandefrihet, behandlar alla lika och med respekt samt förenar service med effektivitet.

Kvalifikationer 

Vi söker dig som har:

 • Akademisk utbildning eller motsvarande inom kommunikationsområdet

 • Bred erfarenhet av kommunikation och marknadsuppdragets alla discipliner

 • Flerårig aktuell erfarenhet av att driva och leda strategisk utveckling genom framgångsrikt mål- och resultatinriktat arbete

 • Använt kommunikation i långsiktigt förändrings- och påverkansarbete

 • Vana av operativt kommunikationsarbete samt att bygga identitet med fokus på starka varumärken

 • Erfarenhet av arbete med kommersiella mål

 • Kunskaper om medias och kulturens roll i samhället

 • Gedigen erfarenhet av kontakter med medier

 • Chefs- och ledarerfarenhet

 • Erfarenhet av kulturverksamhet

 • Utmärkta kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift

Det är meriterande om du har:

 • Arbetat med strategiskt bemötande

 • Drivit systematisk organisations- och verksamhetsutveckling

 • Erfarenhet av att leda chefer

 • Förståelse för och kan uttrycka dig på andra språk

 • Arbetat i ledningsgrupp

 • Erfarenhet av offentlig verksamhet

Vi söker dig som är stabil, har självinsikt och integritet. Du är en utpräglad lagspelare med en distinkt helhetssyn. För att lyckas i rollen utgår du från ett publikt fokus och kan axla såväl det strategiska kommunikationsarbetet som chef- och ledarskap. Du har ett strategiskt perspektiv och levererar resultat. Du trivs med förändringsarbete, har förmåga att skapa struktur, kommunicerar tydligt och är en god skribent. För dig är det viktigaste i chefs- och ledarrollen ett öppet, nära och inkluderande arbetsklimat. Du har ett coachande förhållningssätt och skapar förutsättningar så att alla kan bidra till hela myndighetens samverkan och måluppfyllelse. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper vid tillsättning av befattningen.

Moderna Museet eftersträvar en jämn könsfördelning och värdesätter medarbetare med olika bakgrunder och erfarenheter.

Ansökan

Information om arbetet lämnas av överintendent Gitte Ørskou, 08-5202 3602, g.orskou@modernamuseet.se. Fackliga företrädare är Rigmor Roxner, ST, r.roxner@modernamuseet.se och Ulf Eriksson, Saco-S, u.eriksson@modernamuseet.se.

Välkommen med ansökan och CV märkta med diarienumret MM 2022/45 via Moderna Museets hemsida, http://www.modernamuseet.se/stockholm/sv/om-museet/lediga-tjanster/ och länken "Ansök" längst ned i annonsen. Vi tar bara emot ansökningar på detta sätt. Sista ansökningsdag är 25 maj 2022.

Moderna Museet tillämpar provanställning.

Publicerad 2022-05-09

Ansök nu