Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Övriga nyheter

Kalla fakta ber om ursäkt efter Akilov-reportaget

Publicerad: 10 Maj 2017, 09:31
Uppdaterad: 11 Maj 2017, 09:54

Kalla fakta hävdar i programmet att det var deras team som hittade Akilovs hus. Men det stämmer inte. Printscreen

Kalla fakta hävdade att de lyckats spåra upp terrormisstänkte Rakhmat Akilovs bror i Uzbekistan. Men det har gjort många på Aftonbladet arga – det var de som gjorde intervjun. "Det blev otydligt och det beklagar jag", säger producenten Kajsa Stål.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetTV 4

Efter terrordådet på Drottninggatan reste ett team från Aftonbladet till Samarkand i den misstänkte terroristen Rakhmat Akilovs hemland Uzbekistan. Reportern Staffan Lindberg och fotografen Urban Andersson lyckades, som enda svenska journalister, hitta Akilovs tidigare hem och få en exklusiv intervju på plats med Rakhmat Akilovs bror.

Inför tisdagens avsnitt av det granskande programmet Kalla fakta i TV4, om just Rakhmat Akilov, fick redaktionen tillåtelse att använda filmat material från Aftonbladet.

Därför satte nog många på kvällstidningen sitt kvällsté i halsen när de hörde speakerrösten i programmet säga: "Vårt team hittar huset där Akilov bodde innan han kom till Sverige".

Aftonbladets fotograf Urban Andersson filmade intervjun med brodern och tog bilderna som används i intervjudelen av Kalla faktas reportage.

– Till exempel är Aftonbladet och Expressen hårda konkurrenter. Men vi är ändå generösa med att kredda varandra och det förlorar ingen på. Man ska vara generös – inte försöka stjäla kredd.

Efter programmet skrev han ett inlägg på Facebook.

– Mitt sammanfattande ord är: Respektlöst. Man gör inte så här, säger Urban Andersson.

Kalla fakta sågas nu av flera medieprofiler.

"Uselt", skriver journalisten och bloggaren Pamela Andersson.

"Usch vad trist", skriver utrikesjournalisten Magda Gad som skriver för Expressen.

"Upprörande! Att de har mage att göra så med ert fantastiska knäck", skriver Natalia Kazmierska, kolumnist på Aftonbladet.

 

På onsdagen svarar dock Aftonbladets utrikeschef Martin Schori att saken är utagerad från deras sida.

– Vi har varit i kontakt med Kalla fakta som bett om ursäkt. De kommer att klippa om inslaget och därmed är saken utagerad från vårt håll. Staffan och Urban jobbade hårt och skickligt för att få till den här intervjun och det är så klart bra att de sent om sider får den kredd de förtjänar, säger Martin Schori.

Producent för Kalla fakta är Kajsa Stål.

"I enlighet med vår överenskommelse har vi gett Urban Andersson och Aftonbladet credd i programmet. Det sker på två ställen i programmet i den delen som handlar om Uzbekistan, plus extra fotocredd till Urban Andersson i slutet av programmet. På ett ställe förekommer dock en olycklig formulering på en av Urbans bilder. Vi beklagar detta och ändrar formuleringen. Vi är mycket tacksamma att vi har fått ta del av Aftonbladets och Urban Anderssons bilder och intervjumaterial." skriver Kajsa Stål i en kommentar.

Hon vill förtydliga att tittarna redan under programmets gång uppmärksammades om att materialet var Aftonbladets med namnskyltar för foto.

Kalla fakta ska nu klippa om programmet som ligger ute på TV4 Play. För att det inte ska råda oklarheter lägger de till credd även till reportern Staffan Lindberg och hänvisar till "Aftonbladets team".

– Det blev otydligt och det beklagar jag, säger producenten Kajsa Stål.

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

AftonbladetTV 4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.