måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Övriga nyheter

Hyllas efter terrorn

Publicerad: 25 april 2017, 22:00
Uppdaterad: 30 januari 2018, 08:59

Bild 1/3  Presstalesmannen Lars Byström åker till Åhléns för att vara tillgänglig för medier. Han får under dagen order om att åka hem och vila men vägrar.

Svenska poliser är inte bortskämda med kramar och blommor.Tvärtom kämpar myndigheten i stark motvind – utan kommunikationsplan för nationella kriser, och med tung kritik att hantera.


MA

Mathias Asplund


Fredag eftermiddag rör sig hundratals människor längs den butikstäta gågatan Drottning- gatan.

Det första larmet når SOS Alarm klockan 14.53.

Kvinnan som ringer 112 kopplas till Stockholmspolisens regionledningscentral, RLC, i det gamla polishuset på Norra Agnegatan 33. ”Människor har blivit överkörda av en lastbil på Drottninggatan”, berättar hon för larmoperatören som svarar.

Då är det ännu inte klart att fyra personer har mist sina liv.

Med en jättekrasch dundrar lastbilen rakt in genom skyltfönstret på varuhuset Åhléns citys sminkavdelning, i hörnet av Mäster Samuelsgatan och Drottninggatan. Lastbilen kilas fast under tegelfasaden och fattar eld. I paniken som följer försvinner föraren, sannolikt ner i den intilliggande tunnelbanan.

Den första polispatrullen når fram inom två, tre minuter, enligt polisens preliminära utredning. SvD:s fotograf Tomas Oneborg är på Hötorget för att plåta påskgodis, men tar nu i stället en bild på en polisman i båtmössa – som springer rakt mot faran med tjänstepistolen dragen. Den bilden hänger numera, sida vid sida med andra foton från terrordådet, i gången mellan det gamla polishuset och det nyare, med utgång mot Polhemsgatan.

På Stockholmspolisens kommunikationsenhet, sex våningar upp i polishuset, börjar kugghjulen snurra. Tre minuter efter larmet, klockan 14.56, lägger presstalespersonen Towe Hägg ut den första händelsenotisen om dådet på polisens sajt och på Twitter.

”Polisen får samtal via SOS Alarm om att någon person i fordon har skadat andra personer på Drottninggatan i närheten av Klarabergsgatan.”

Två minuter senare, klockan 14.58, skickar Aftonbladet ut den första nyhetsflashen om händelsen som just inträffat.

Helgen närmar sig. Några kollegor är på väg till gymmet. Carina Skagerlind har blivit avlöst och just hällt upp en kopp kaffe för att fredagsmysa i en av de röda sofforna några våningar under RLC. Då ringer mobilen.

– Kom upp igen, säger Towe Hägg.

Alla tillgängliga polispatruller kallas in för att säkra området och börja jakten på misstänkta gärningsmän. Polisens nationella operativa avdelning, NOA, beslutar oerhört snabbt om en nationell särskild händelse. Nationella insatsstyrkan, bombskyddet och helikopterstöd sätts in.

Människor på stan hör smällar. En teori är att det är lastbilsdäcken som exploderar av hettan. Snart ska rykten spridas om skottlossningar – både på sociala medier och av traditionella nyhetskällor – vid Åhléns, på Fridhemsplan och Hötorget, vid Globen och Mosebacke på Södermalm.

Carina Skagerlind går in i rollen som R7, den som leder kommunikationsarbetet från staben under en särskild händelse.

Stockholmspolisens kommunikatörer tar ansvar för informationen som ska ut. Carina Skagerlind går in i rollen som R7, den som leder kommunikationsarbetet från staben under en särskild händelse.

Det är R7 som får veta vad presstalesmännen får kommunicera ut, när de ska göra det och vilka uppgifter de får lov att bekräfta när tidningarna ringer. Hon kallar upp alla som jobbar med kommunikation i polishuset och delar ut arbetsuppgifter.

Telefonerna ringer oavbrutet och tre personer sätts på att svara, medan en sköter polisens sociala kanaler och en tar hand om samverkan. Presstalesmannen Lars Byström åker de drygt två kilometerna till Åhléns, för att vara tillgänglig för medier på plats.

Lars Byström gjorde sin första arbetsdag som polis den 11 september 1973. Efter snart 44 år i tjänsten ser han mer ut som en snäll morfar än en hårdkokt polis i sin grå mustasch. Alla journalister som brukar ringa Stockholmspolisens medienummer har pratat med honom. Den här dagen vägrar han att lyda en order – genom att inte åka hem, enligt en av hans kollegor.

Kommunikatörerna på det nationella mediecentret sitter på elfte våningen med utsikt mot gamla polishuset, och med rikspolischef Dan Eliasson som närmaste korridorgranne.

Nu ringer telefonerna så att porträtten av tidigare rikspolischefer nästan skallrar. En kommunikatör bemannar det nationella medienumret och en annan ser till att samordningen fungerar med Stockholmsenheten.

Uppgifterna om larmet når presschefen Sara Kvarnström, vars första tanke är att skynda till den nationella ledningscentralen för att få en lägesbild. Hon ringer kommenderingschef Jonas Hysing för att prata ihop sig och gör sedan en bemanningsplan. De är bara elva och kommer behöva skicka hem några för att de ska orka vara uthålliga.

Sedan ringer hon sin man för att se om han kan hämta barnen.

Klockan 16.12 går polisen ut med en uppmaning på Facebook: ”Undvik citykärnan runt Sergels torg och de centrala delarna där omkring”.

Bussarna och tunnelbanan står stilla och folk som bor utanför staden beger sig hemåt från jobbet till fots. Samtidigt öppnar många stockholmare sina hem för dem som inte har någonstans att ta vägen.

Klockan 17.37 sänder polisen live på Facebook. På podiet framför den samlade pressen sitter rikspolischef Dan Eliasson, Säpochefen Anders Thornberg, NOA-chefen Mats Löfving, Stockholms regionpolischef Ulf Johansson och Stockholms kommenderingschef Jan Evensson.

De säger inget om antalet döda och skadade.

När en man 2013 sköts av polis i Husby förmedlade polisen felaktig information, nu säger de hellre ingenting. Men, de berättar att ingen är gripen och att polisen inte kunnat bekräfta någon skottlossning.

– Från svensk polis sida och från Säkerhetspolisen kommer vi att göra allt som står i vår makt för att de som ligger bakom detta ska ställas till svars. Alla resurser ska läggas på detta ärende så att vi kan lösa detta fruktansvärda brott, säger Dan Eliasson.

Mats Löfving har också ett par fotografier att visa. De suddiga bilderna föreställer en man i huvtröja och grön jacka. Honom vill polisen ha hjälp med att ”komma i kontakt” med.

Trycket på kommunikationsavdelningen är enormt. Polisens sajt kraschar en stund. Mobilerna strular. Telefonnätet är överbelastat. Carina Skagerlind blir kvar på jobbet till dagen därpå. Liksom många andra vill hon inte gå hem. När hon gör det är det med känslan att de har gjort ett bra jobb, men att de har en del teknik att fila på.

När en ung man greps i Skellefteå vintern 2015, misstänkt för att ha tagit sig in i Sverige för att begå terrorbrott, ropade Göteborgs-Posten ut rubriken ”Ladies and gentlemen, we got him!”. Pinsamt blev det för att det snabbt visade sig att han var oskyldig och hade sitt eget namn på dörren. Han hade till och med spelat pingis nere på den lokala fritidsgården.

Det var tidningen som satte rubriken, men orden kom från en tweet av Södermalms yttre befäl – drygt 800 kilometer från Skellefteå.

Polisen och Säpo lärde sig en del från den publika terroristjakten. Det var i alla fall inte med några överord som Lars Byström vid 20.30-tiden den 7 april bekräftade för Aftonbladet, efter att han fått okej från R7, att polisen nyss hade gripit en misstänkt man i Märsta, norr om Stockholm.

– Vi bekräftar. En person är gripen för någon form av inblandning i det hela.

Den här artikeln har tidigare publicerats i Dagens Medias magasin nummer 8, 2017

Mathias Asplund

Här är polisens kommunikation – minut för minut

14.53:

Det första larmet kommer till polisen. En lastbil har kört över människor på Drottninggatan.

14.56:

Stockholms­polisen lägger ut den första händelsenotisen.

14.58:

Aftonbladet blir första tidning att skicka ut ett pushmeddelande om händelsen.

15.01:

Ett första meddelande från polisen läggs ut på Twitter.

16.12:

Polisen går ut med en uppmaning på Facebook: ”Undvik citykärnan runt Sergels torg och de centrala delarna”.

17.37:

Polisen sänder live på Facebook. De säger inget om antalet döda och skadade. Men de visar upp suddiga övervakningsbilder på en person de vill komma i kontakt med.

19.42:

Polisen informerar om att Stockholms stad öppnat upp lokaler för dem som inte kan ta sig hem.

20.30:

Lars Byström bekräftar för Aftonbladet att polisen nyss har gripit en misstänkt man i Märsta.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev