Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Övriga nyheter

Departement vill sätta käppar i hjulet för Telia

Publicerad: 4 Juni 2018, 14:58
Uppdaterad: 4 Juni 2018, 15:01

Näringsdepartementet negativt till Teliaaffären, enligt Svd.

Regeringskansliet föredrar högre utdelning till Telias aktieägare framför köp av Bonnier Broadcasting.


Ämnen i artikeln:

TeliaBonnier Broadcasting

Enligt SvD Näringsliv råder det på Näringsdepartementet en irritation över att Telia inlett en affär i miljardklassen samtidigt som det vankas val i Sverige. Staten är som bekant storägare i teleoperatören, med sina 37 procent av aktierna.

Roten till irritationen är enligt tidningen att man ser en stor affärsrisk. Telia har ingen erfarenhet av tv för det första. För det andra skulle köpet innebära en statlig maktkoncentration som eventuellt inte kommer att betraktas med blida ögon av allmänheten. Om köpet går igenom innebär det att staten indirekt kan komma att styra över både public service och TV4.

En källa inom regeringskansliet säger till SvD att det finns en stor risk för att TV4 får problem med sitt sändningstillstånd om affären blir verklighet. Det är ett scenario som även Myndigheten för press, radio och tv har flaggat för. 

I stället för Bonnier Broadcasting-affären ser Näringsdepartementet hellre att Telia delar ut mer kapital till sina aktieägare – vilket även aktiemarknaden tycks hålla med om. När affärsplanerna blev kända gick aktiekursen ner ett par procent.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TeliaBonnier Broadcasting

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.