Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Övriga nyheter

Christine Meltzer: "Mitt enda fokus var överlevnad"

Publicerad: 28 oktober 2017, 07:47
Uppdaterad: 28 oktober 2017, 08:54

Christine Meltzer. Foto: Kanal 5

HELGLÄSNING. Filmen hon spelade in till barnen – ifall hon inte skulle finnas kvar – blev reportageserie om döden, sorgen och livet. "Jag har aldrig brytt mig om ett program så mycket som det här", säger Christine Meltzer.


Ämnen i artikeln:

kanal5

I måndags visades det första avsnittet av reportageserien "Meltzer och Döden" där humorprofilen Christine Meltzer blottar en mer allvarsam sida av sig själv. I programmets intro berättar hon om sin ständiga rädsla för döden, samtidigt som ett hemmagjort filmklipp spelas upp.

– Mina barn var åtta och fem år när jag blev sjuk, och det var för dem jag filmade. I fall det inte skulle gå vägen och ifall jag inte skulle finnas kvar så ville jag att de skulle ha möjligheten att gå tillbaka och bearbeta det som hände, säger Christine Meltzer till Dagens Media.

I scenen som visas sitter Christine Meltzer på en stol. Maken Niclas som står bakom henne rakar av hennes hår samtidigt som han ömt smeker henne på axeln. Christine Meltzer gråter medan hon filmar sig själv genom en spegel. 

Kanal 5-profilen, som drabbades av bröstcancer för fyra år sedan, höll länge sjukdomen hemlig. Det hann gå flera år innan hon började umgås med tanken på att använda det privata filmklippet.

"Överlevnad var det enda jag fokuserade på"

 Att använda sin egen privata sjukdomshistoria i reportageserien, beskriver hon som både tufft och läskigt. Men trots att det varit smärtsamt så känner Christine Meltzer framförallt tacksamhet när hon i efterhand ser det utelämnande klippet.

 – Jag har en förmåga att glömma saker. Speciellt i situationer där det handlar om överlevnad. Just då var överlevnad det enda jag fokuserade på. Det var så fruktansvärt jobbigt – och rädslan kom på riktigt när jag rakade av mig håret.

När Dagens Media ringer upp Christine Meltzer njuter hon av höstlov ”på ett varmt ställe". 

– Nu är jag bara så tacksam för att jag är kvar. Jag äter fortfarande medicin – men livet rullar på, säger hon och fortsätter: 

– Filmen finns kvar för barnen när de blir större, om de en dag vill ha större förståelse för det som hände, säger hon.

Christine Meltzer berättar att hon våndades länge inför beslutet att göra en serie om döden, och att det gick många turer mellan henne och kanal 5 under resans gång.

– Discovery har varit helt fantastiska. De har varit så otroligt lyhörda och respektfulla hela vägen. Detta är en ny väg att gå också för Kanal 5, som ju är en underhållningskanal. Producenterna Elin Sikell Lundin och Ulrika Biding som jag har gjort det här projektet med, har varit helt magiska. 

En serie om livet

Hon beskriver att hon egentligen är "jättedålig" på att prata om sig själv, men ändå valde att ställa sig själv i fokus, eftersom det var så viktigt i det här fallet. 

– Jag har känt tusen gånger att jag egentligen inte vågar det här, och jag har vaknat av panik på nätterna. Jag har aldrig brytt mig om ett program så mycket som det här, säger hon.

Under premiärmåndagen var hon så nervös att hon inte åt på hela dagen. 

– Jag drack ett glas vin, det var allt jag fick i mig, säger hon och skrattar.

–Alla som har jobbat med programmet sågs innan och pratade, och sedan såg vi avsnittet tillsammans. Det var ändå väldigt fint, berättar hon.

Var kom då din drivkraft ifrån, till att göra den här serien?

– Den här serien handlar inte om mig egentligen, utan om livet, döden, sorg – sånt som är på riktigt och som drabbar alla. Det är inte klokt att vi inte kan prata om de här sakerna, och jag tror att vi har ett jättebehov av att göra det, säger Christine Meltzer.

Hon berättar hur vilsen hon kände sig när hon själv förlorade sin pappa för tio år sedan. 

– Jag ville veta då om jag någonsin skulle bli glad igen, och jag hittade inga svar någonstans. Sorgen är en lång process. Vi kommer att ta upp bland annat det i de andra avsnitten av serien. 

Christine Meltzer betonar samtidigt att hon inte vill att man ska stänga av tv:n efter att ha sett "Meltzer och Döden" och känna att man mår dåligt. 

– Serien handlar egentligen om livet, och jag vill att man ska ha en glad känsla i sig när avsnitten tar slut – en känsla av att man vill ta vara på livet. Jag vill gott, och jag tror att vi lever lite mer när vi pratar om döden.

Kommer din erfarenhet av sjukdom, och den här serien att påverka vilken typ av TV du väljer att göra i framtiden?

–Just nu jobbar jag med projekt som är både roliga och allvarsamma. Men jag har alltid valt med omsorg och alltid älskat komedi. Dessutom så har den här sidan av mig funnits jämt, även om jag kanske inte visat upp den, svarar Christine Meltzer.

Ungefär 220 000 svenskar knäppte på kanal 5 i måndags för att titta på första delen av Christine Meltzers nya serie –  vilket gjorde "Meltzer och döden" till det nästa största kommersiella programmet i sin målgrupp, i 21-sloten.

Hur reagerade du när du fick tittarsiffrorna?

– Det kändes fantastiskt. Tänk att folk tittade! Jag hade hoppats på att folk skulle våga och vilja se, samtidigt som jag var rädd för att de skulle tänka att jag var ute efter sensation, eller att de skulle tycka att: "vad håller hon på med. Hon ska ju vara rolig". Det slog väldigt väl ut. 

Vad har du fått för respons av dina tittare och din omgivning?

– Jag har aldrig förut blivit så kärleksbombad, och jag har inte fått en enda negativ kommentar. Ibland får man vara stolt. 

Vad säger de då?

De flesta skriver att de är tacksamma för att någon vågar prata om de här sakerna, och de skriver att de ser fram emot nästa program.

Vad ska du göra till helgen? 

– Bara fortsätta njuta av solen och värmen.

...och vad gör du i höst?

– Jag är i full gång med inspelningen av ett nytt projekt med Kanal 5 – men jag har ingen aning om när det blir offentligt. 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

kanal5

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.