Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Experter/tyckare

"Tv:s återhämtning resterna av ett föråldrat tankesätt"

Publicerad: 14 Oktober 2016, 12:25
Uppdaterad: 14 Oktober 2016, 12:29

DEBATT: “Låt inte ett kortsiktigt tänk stoppa innovationen och utvecklingen för framtidens tv”, skriver videoplattformen Ooyalas Nordenchef David Mühle.


Nyligen kunde man i ett temanummer av Dagens Media läsa att ett växande antal annonsörer flyttar tillbaka sina pengar från digitala kanaler till linjär-tv.

Tv-mediet är och förblir en oslagbar räckviddskanal, men att flytta sina satsningar från digitala kanaler till linjär-tv är ett beslut som grundar sig på ett allt för kortsiktigt tänkt. Istället bör annonsörerna öka satsningen på digitala tv-annonser för att möta framtidens diversifiering.

I artikeln kan vi läsa att annonsörerna upplever att de inte får tillräcklig genomslagskraft och ”avkastning de hoppats på” i digitala kanaler. Trenden är tydlig, 59 av de 100 största tv-annonsörerna ökar investeringarna i linjär-tv – en ökning med 13 procent.

Tv-husen är samtidigt oroliga över att reklamexponeringarna online är avsevärt sämre än den räckvidd de når med sina linjära tv-kanaler.

Missförstå mig rätt, det är naturligtvis förståeligt att annonsörerna reagerar på vad man ser som bristande räckvidd i online video och att man därför väljer att gå tillbaka till traditionell tv.

"Reagerar på dödsryckningarna för tv"

De olika aktörerna på onlinevideo-marknaden och marknaden i sig själv fortsätter dock att mogna och blir allt bättre på att visa på värdet, och det mest troliga är att annonsörerna nu reagerar på vad som egentligen är dödsryckningarna för mediet, utan att se till den globala utvecklingen.

Faktum är att den gamla metoden för annonsering i linjär-tv minskar stadigt i hela världen, något bland annat Ooyalas videoindex för Q2 tydligt visar.

Programmatisk annonsering ökar i stadig fart och allt fler mediebyråer i Europa inser dess fördelar, något som reflekteras i ökade investeringar över hela kontinenten. Rörlig bild ökar, totalt sett, och tvärtemot den svenska kortsiktiga trenden så minskar annonseringen i linjär-tv.

Vi tittar alltmer på rörlig bild online och då tittar vi inte bara på de stora tv-husens playtjänster, utan även på Netflix eller Youtube.

Live-tv och simulcast ökar också stadigt, och det är bara en tidsfråga innan vi får se fler ip-levererade annonser i det formatet.

Redan idag stjäl Facebook allt mer av tittandet, en trend som kommer att växa. Facebook har visat vägen för social tv och här finns stora möjligheter även för traditionella mediehus att positionera sig och generera värde för sina annonsörer på ett par års sikt.

Återhämtningen av investeringarna i linjär-tv som Dagens Media skriver om är resterna av ett föråldrat tankesätt.

"Dra nytta av utvecklingen"

Vad annonsörerna bör göra är inte att återgå till linjär-tv. Istället bör man utveckla sin digitala närvaro, och då använda en förbättrad distribution. Idag kan man exempelvis leverera annonser på andra sätt, som ip-levererad och genom programmatiska köp.

Man bör också dra nytta av utvecklingen och arbeta mer med personaliserade tv-tjänster och nya, blandade affärsmodeller. Genom att kombinera annonsfinansierade- (AVOD) och prenumerationstjänster (SVOD) kan man skräddarsy tittarnas individuella upplevelser både vad det gäller innehåll och reklambudskap.

Engagerande reklam är något som gör sig bra i digitala format men för att det ska lyckas måste både budskap och det kreativa anpassas för distributionsformen och målgruppen.

Det är också viktigare nu än någonsin att mäta effekten av annonseringen. MMS kommer inom kort att leverera en uppdaterad ”webbtv-valuta" och därmed fortsatt ha en stark roll på den svenska marknaden, men vi kommer även se andra aktörer ta plats på arenan i samband med att både möjligheterna och behoven av mätningar ökar.

Tv-branschen i stort är redan samlad runt den digitala utmaningen, och det finns idag flera initiativ och mycket kommer hända här inom de närmaste 1-2 åren.

Detta gäller inte minst förhållandet mellan kabeloperatörer och tv-kanalerna. Titta bara på hur Liberty Global, en av världens största tv- och telekomoperatörer, nyligen började ett nära distributionssamarbete med Netflix.

Framtiden innefattar definitivt möjligheten att nå räckvidd även genom ip-levererade annonser. Att därför växla om till att återinvestera i linjär-tv är kortsiktigt.

Allt pekar på att man bör göra precis tvärtom!

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.