måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Experter/tyckare

"Tre nycklar till bättre native för millennials"

Publicerad: 27 april 2017, 05:00
Uppdaterad: 26 april 2017, 14:08

GÄSTKRÖNIKA. Ylva Lindberg, affärsutvecklingschef på Nyheter24-Gruppen Creative Studios, ger sina bästa tips.


I tre år har vi på Nyheter24-Gruppen, tillsammans med Rasmussen Analys, genomfört undersökningen Ungdomsfokus – en djupgående rapport i 16–29-åringarnas tankar, värderingar och drivkrafter.

En av anledningarna bakom Ungdomsfokus är att vi vill fördjupa och komplettera våra insikter från våra nio millennial-fokuserade sajter – för att göra ännu bättre native och branded content för våra kunder. Här är tre exempel på sådana lärdomar från Ungdomsfokus 2017.

1. Se bild och video som förstaspråk

Under flera år har man sagt att trenden bland unga går från textbaserat till bild- och videobaserat innehåll. Och nu är trenden tydligare än någonsin. De visuellt och rörligt fokuserade nätverken Snapchat, Instagram och Pinterest har vuxit klart mest sedan vår första Ungdomsfokusmätning 2015. Snapchat och Instagram är också de sociala kanaler som unga själva är mest aktiva på. Twitter, Facebook och LinkedIn, alla mer eller mindre textbaserade, har däremot minskat i användning.

Att målgruppen konsumerar och producerar den här typen av innehåll betyder ju inte per automatik att det är rätt medium för varumärken. Men undersökningen Ungdomsfokus 2017 visar till exempel att 82 procent av unga ser på sponsrat videoinnehåll på nätet då och då – men det verkligt intressanta är att nästan var fjärde ser på sådant innehåll en eller flera gånger varje dag. Därför fokuserar vi alltmer på rörligt och/eller bildinnehåll som kärnan i våra native- och contentstrategier för kunderna.

2. Kommunicera det som är viktigt på riktigt

Ofta presenteras receptet för content för unga som influencers, humor och korta klipp – snabb underhållning för en uttråkad generation. Men är det så enkelt? I Ungdomsfokus 2017 tittade vi bland annat på vad som gjorde att millennials uppskattade sponsrade klipp på nätet. Det viktigaste: att ämnet är relevant och har viktiga budskap. Att det är kort, roligt, eller innehåller kändisar är tvärtom inte det som gör att unga engageras. Tvärtom: det varumärke som vågar ta ställning är det som fångar den unga målgruppen.

Vllka ämnen är då viktiga för 16–29-åringarna? Jämställdhet och feminism, skola/utbildning samt mobbning och näthat är de tre samhällsfrågor som engagerar dagens unga allra mest enligt Ungdomsfokus 2017. Killarna har störst fokus på utbildning, bostäder och sysselsättning. Feminismen är däremot det solklart viktigaste ämnet för tjejerna, vilket vi också såg när vi frågade om förebilder. Tjejer ser upp till kvinnor som tar plats och har en tydlig feministisk agenda: Beyoncé och Zara Larsson står överst på listan.

3. Gör b2b-content för millennials som b2c-content

I Ungdomsfokus 2017 har vi också tittat närmare på ungas syn på arbetsliv och privatliv. En fråga som är intressant inte minst för alla de marknadschefer som vill nå människor i deras yrkesroll.

Millennials uppskattar det gränslösa, digitala arbetslivet – de mixar arbete och fritid sömlöst. De flesta unga, 64 procent, anser till exempel att möjligheten att kolla jobbmailen på mobilen faktiskt gör det lättare att kombinera privatliv och professionellt liv.

Det här integrerade arbets- och privatlivet leder förstås också till att mycket av skillnaderna mellan hur man kommunicerar b2b och b2c försvinner. När vi skapar till exempel nativeinnehåll för våra kunder ser vi att en informell, rak och ärlig tonalitet fungerar absolut bäst, nästan oavsett ämne.

Ylva Lindberg, affärsutvecklingschef, Nyheter24-Gruppen Creative Studios

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev