Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

Webbokrati eller digitatur?

Publicerad: 14 Mars 2011, 08:41
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:18

De sociala medierna är ett viktigt redskap för demokratiaktivisterna i Nordafrika och Mellanöstern. Men i takt med att även de förtryckande regimerna blir allt bättre på att hantera dem, blir de sociala medierna ett nytt slagfält. Det menar Shirin Hirmand, Sepideh Imani och Hélène Vinberg, digitala mediespecialister på Prime och United Minds.


Den demokratiska rörelsen i Nordafrika och Mellanöstern har av många utnämnts som en seger för de sociala medierna, ett verkligt bevis på ett teknologiskt paradigmskifte och en medial demokratisering.

Men att sociala medier också använts av regimerna för förtryck och förföljelse har fått för lite uppmärksamhet.

Den egyptiska regimens svar på protesterna var fyrkantigt. Ett efter ett stängdes de sociala medienätverken ner. Inledningsvis bytte demonstranterna plattform (från Twitter till Hootsuite t.ex.) men regimen kom ikapp och tillgången till internet försvann helt i landet.

I länder som Iran och Sudan har regimen reagerat på ett mer sofistikerat och skrämmande sätt. De har lärt sig att använda den digitala kommunikationsteknologin till sin fördel. På så sätt har de kunnat sprida propaganda, övervaka oliktänkande och gillra fällor för demonstranter.

I juni 2009 skrev Wall Street Journal om hur den iranska regeringen tagit hjälp av stora telekombolag för att övervaka aktivister. Det avancerade övervakningssystemet bygger på Deep Packet Inspection (DPI) vilket förutom blockering av kommunikation ger möjlighet att, via exempelvis Facebook och Twitter, samla in och förfalska information om oppositionella, i syfte att vilseleda.

Ett annat exempel är Sudans regering som ska ha utnyttjat Facebook för att gripa demonstranter. Regimen har i oppositionens namn skapat Facebookevenemang som människor trott varit riktiga demonstrationer. När anhängarna anlänt till platsen har de istället för att delta i demonstrationer blivit gripna för landsförräderi.

Enligt den sudanesiska regeringens officiella nyhetsbyrå planeras även en stor utbyggnad av internet på landsbygden. Investeringen syftar till att mobilisera ungdomar runt om i landet att tillsammans med regimen motverka oppositionens arbete.

Naturligtvis kan inte den senaste tidens händelser i Mellanöstern och Nordafrika, förminskas till en Facebook- eller Twitterrevolution. Protesterna och revolutionerna är på riktigt och grundar sig i åratal av diktatur, förtryck och kränkning av mänskliga rättigheter.

Däremot har sociala medier fungerat som en katalysator – genom att erbjuda kanaler för fritt meningsutbyte där traditionella kanaler inte erbjuder det och genom att förenkla samordningen av oppositionella och därigenom förstärka protesternas kraft.

I takt med att graden av internetanvändning ökar i diktaturer kan vi förvänta oss att även regimer, och inte bara oppositionella, kommer att bli skickligare på att använda sociala medier till sin fördel. Västvärlden har en möjlighet att påverka hur den utvecklingen kommer att se ut och förhindra framtida förtryck av mänskliga rättigheter.

Fri tillgång till internet och kunskap om dess användningsområden har ökat förutsättningarna för demokratiserande samhällsförändringar. I slutändan handlar det inte enbart om demokrati i Mellanöstern och Nordafrika, utan det handlar även om stabilitet och struktur i hela regionen och i förlängningen även i Västvärlden.

Sociala medier är ett viktigt redskap i händerna på demokratiaktivister. Men de är inte ett mirakelmedel för demokrati. I takt med att regimer lär sig använda dem blir de en ny arena för politisk kamp, ett nytt slagfält. Vem som går segrande ur striden kommer i slutändan bero på vem som bäst använder sociala medier till sin fördel.

Hélène Vinberg, och Shirin Hirmand, projektledare och digitala specialister på Prime, och Sepideh Imani, analytiker och digital specialist på United Minds.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.