söndag2 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

Tre tips för att lyckas med Facebook-video

Publicerad: 13 april 2017, 05:00
Uppdaterad: 13 april 2017, 07:57

Carl-Henrik Bronäs, onlinevideo-specialist på onlinebyrån Stockholm media factory. Foto: Pressbild

TIPS OCH INSPIRATION. Så här får du ut mer av Facebook video 2017, enligt onlinevideo-specialisten Carl-Henrik Bronäs på onlinevideobyrån Stockholm media factory.


Facebook har gått och blivit en stor plattform för video. Det postas fler, det tittas längre och engagemanget hos tittarna blir större. Så är det generellt, därmed inte sagt att varje video blir en succé.

För att försäkra dig om att din video får så bra chans som möjligt att lyckas finns det tre saker du bör tänka på. Facebook utvecklar och förändrar hela tiden sin plattorm så även om du tror att du har koll är det vara värt att kolla in dessa tips för år 2017!

Mobilen härskar

Vissa åtgärder gör du först när videon är publicerad, andra åtgärder behöver tas redan i förproduktionen. Eftersom 75 procent av Facebook-videos ses på en mobil enhet bör du anpassa videon efter det.

Filma vertikalt eller kvadratiskt, då dessa format får högst engagemang hos tittarna. Prioritera och anpassa för mobil i första hand och för desktop i andra hand.

Efter att videon är publicerad kan du lägga till en CTA (call to action) för att få den som tittat att agera. En sådan knapp kan till exempel uppmana tittaren att köpa en produkt eller att skapa ett konto. Denna var tidigare gratis att lägga till, men nu behöver du sponsra ditt inlägg för att kunna göra det.

Välj budskap med eftertanke eftersom rätt knapp på rätt plats kan trigga konvertering. I mobilen är det lätt att bara scrolla vidare om budskapet inte är tillräckligt lockande.

Att delas är att finnas

Mer än hälften av alla videos på Facebook ses via en delning in i flödet. Alltså måste din video vara delningsvänlig för att få ett bra genomslag. En vanlig reklamfilm är inte direkt någonting som lockar till delning.

Satsa på att använda humor, igenkänning eller fakta som du anpassar för din målgrupp. Återskapa inte sådant som redan blivit populärt utan försök hitta din egen vinkel. Poster med video delas i mycket högre grad än poster utan video. Det innebär inte att du enbart ska posta videos, men du behöver ha det i åtanke när du sätter strategi och budget för sociala medier.

Eftersom användare ser fem gånger längre på video än på statiskt innehåll kan detta format fungera bra när man vill förmedla mycket information. Istället för att lägga upp text som en bild eller i postens textfält kan du dela upp den i olika sekvenser i en video och öka chansen att budskapet når fram.

Använd Facebook Live – men på rätt sätt

Facebook live har snabbt seglat upp som ett populärt inslag på Facebook. En livevideo ses i snitt tre gånger längre tid och genererar tio gånger mer engagemang än en vanlig video. Känslan av att det händer här och nu hjälper till att hålla kvar tittarens intresse.

Det gäller dock att inte bli för ivrig gällande livesändningarna: välj tillfällena med omsorg. Släpp av en ny produkt, frågestunder och tävlingar är sådant som fungerar bra live. Låt tittarna vara med och påverka innehållet med frågor och åsikter, det hjälper till att hålla kvar deras uppmärksamhet ytterligare. Vill du vara säker på att få många tittare kan du i förväg lägga ut inlägg som tipsar om den kommande livesändningen och på så vis bygga upp förväntan.

Se fler aktuella tips i vår tydliga infographic! Ju mer du vet om plattformen och dess möjligheter, desto större chans att tjäna pengar.

Carl-Henrik Bronäs, onlinevideo-specialist, Stockholm media factory

Grafik: Stockholm media factory

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev