Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

SXSW – från "do it yourself" till "do it together"

Publicerad: 12 mars 2014, 07:06
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:44

Ordet "collaboration" finns med i över 650 av föredragsbeskrivningarna på SXSW, konstaterar Primes Olle Thunberg.


Ämnen i artikeln:

SXSW

"You should fight for your privacy or you will lose it".

Så inleder Eric Schmidt, styrelsechef för Google, dag ett på South by Southwest i Austin, Texas.

Att nätsäkerhets- och privacyfrågan ligger högt på agendan i år är föga förvånande. Både Edward Snowden och Julian Assange har deltagit i konferensen via videolänk, vilket skapat mycket uppmärksamhet här på plats och i media. Men det är motreaktion till privacydebatten som är det mest intressanta.

Den disruptiva rörelsen vi ser inom techindustrin tar troligen sin utgångspunkt i en misstro mot staten och storföretagen. När finanskrisen slog till som värst i USA blev människor allt mer misstänksamma mot de system som en gång skyddat dem. Detta har sedan vidare bekräftats genom Snowdens och Assanges avslöjanden.

Människor letar efter nya system som de själva kan kontrollera och detta har lett till det enorma innovationsklimat som vi ser idag och vars isbergstopp finns här på SXSW.

Data tillgängliggörs genom internet of things, “wearables” och öppna databaser. Det som varit reserverat för de få tillgängliggörs genom sharing economy, crowd projekt och 3D-printers. Det som är svårt att förstå förenklas genom nya utbildningsplattformar, nya visualiseringstekniker och ökad förståelse för lärande.

I år har den disruptiva rörelsen varit starkare än någonsin. I princip är alla branscher representerade på SXSW och i någon form av transformation till följd av denna rörelse. Det är just därför privacy och säkerhet måste bli frågan som hamnar högst på agendan.

När hela vår verklighet lyfts upp på nätet och blir uppkopplad, då måste vi förstå och ha koll på hur den kan manipuleras.

Eller som Julian Assange sa från sin oas i London:

"Now that the internet has merged with human society, the laws of human society should apply to the internet."

Det mest spännande med denna rörelse är hur vi ska tackla utmaningarna och möjligheterna som uppstår till följd av den.

Ordet "collaboration" finns med i över 650 av föredragsbeskrivningarna här på SXSW, vilket till exempel visar sig i att allt fler företag skapar plattformar och verktyg för att kollaborera.

Man gör hela utvecklingsprocessen tillgänglig och interaktiv online. Playcanvas, en spelutvecklingsplattform, Mentormob, ett livsstilslärande initiativ, och Thriveon, en tjänst för att öka psykisk hälsa, är bra nystartade exempel på detta.

Oväntade samarbeten är också en trend. Intel parar ihop alla från ingenjörer, KBT-terapeuter och biologer genom sitt initiativ Intel Collaborative Research Institute. Nyfikenhet, experimentalism och gemenskap är det som genomsyrar SXSW.

Det handlar inte längre bara om att "do it yourself", det handlar om att "do it together".

Olle Thunberg,

digital kommunikatör på Prime och del av Guldäggsjuryn

LÄS OCKSÅ:

Ämnen i artikeln:

SXSW

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.