Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

”Släpp kontrollen – se era ledare blomma ut i pressen”

Publicerad: 22 December 2010, 05:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:26

Kontrollmanin från presschefer som försöker att ”skydda” sina företagsledare riskerar att stjälpa istället för att hjälpa. Det skriver Dagens Medias Erik Westerberg.


Presschefen kan i bästa fall vara en journalists bästa vän. Jag har själv mött ett flertal som på otroligt kort tid skakat fram rätt människa, rätt fakta eller bilder.

Ett arbete som – väl utfört – i längden kan innebära att ett företag får mer medieutrymme och ett starkare varumärke.

Men parallellt med de ambitiösa presscheferna finns även bunkerbyggarna. De som tycks lägga all sin vakna tid på att ”skydda” sitt företag, vd eller chef från mediernas jobbiga belysning.

Något som kan bli en björntjänst.

En kollega berättade nyligen hur han skulle fotografera på ett av landets företag.

”Jag fick med mig en personlig dadda (presschef) som skulle följa med överallt”, berättade han uppgivet.

Syftet var att kontrollera och i viss mån styra vilka bilder som skulle tas och hur bolaget skulle framställas.

Men följden blev inte vad ”daddan” hade förväntat sig.

”Dels frambringar de ibland en känsla av att man blir styrd så att man nästan slussas till att göra mer offensiva bilder för att demonstrera sin frihet. Dels blir de som en isolerande film mellan den man möter och en själv”, var min kollegas slutsats.

Och där tror jag att han har gjort en grundläggande korrekt analys av människors psyke. Trappar presscheferna upp – så möts de av samma upptrappning på andra sidan.

Följderna för läsarna är uppenbara när man läser näringslivsdelar och andra medier som handlar om stora företag.

Intervjuerna blir mindre personliga. Standarsvaren, i de i förväg kontrollerade och ofta utslätade citaten, duggar tätt.

Jag lyssnade nyligen på journalisten Bengt Ericson, före detta chefredaktör för Veckans Affärer, som skrivit den ömsom hyllade ömsom häcklade boken ”Den nya överklassen”.

I sin nya roll som medialt omskriven författare fick han ställa upp på ett otal intervjuer. Och han hade lätt kunnat drabbas av kontrollmanin, satt en presschef från förlaget på att hantera förfrågningar och krävt att få kontrollera alla citat och texter innan de gick i tryck.

Men Ericson valde istället lösa tyglar. Och det smarta draget att istället appellera till journalisternas fåfänga och yrkesstolthet.

Hans budskap: ”Nej, skicka inga citat. Jag litar fullt ut på att du framställer det jag har sagt på ett korrekt och riktigt sätt”.

För min egen del finns inget mer effektivt sätt att försäkra sig om en lite extra noggrann behandling i spalterna än när ett intervjuobjekt helt släpper kontrollen och lägger allt ansvar på mig som journalist.

Så ett litet jultips till alla bunkerpresschefer, enligt min vän ”Sveriges kanske oroligaste yrkeskår”: Våga släppa kontrollen och se era företagsledare blomma ut i pressen. Testa, en gång i alla fall.

 

God jul!

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.