Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"Skulle de nöja sig med en tillvaro bakom betalväggen?"

Publicerad: 23 April 2013, 05:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:48

KRÖNIKA. Enskilda röster och pennor – som bidrar med något unikt – blir allt viktigare för medieföretagen. Det skriver Dagens Medias krönikör Björn Hedensjö, som också ser problem med utvecklingen.


Så gott som alla förståsigpåare i mediesvängen har sagt ungefär samma sak de senaste åren; personliga varumärken är grejen. De kommer att betyda, om inte allt, så i alla fall väldigt mycket för breda nyhetsmedier i framtiden.

Jag tror att genomsnittstyckaren har rätt. Nyhetsrapporteringen i sig har med digitaliseringen blivit generisk, innehållet i nyhetsflödet är mer eller mindre detsamma på alla stora nyhetssajter. Vad är egentligen värdet av ett traditionellt nyhetsscoop idag, för en enskild nyhetsförmedlare, när en konkurrent med mer eller piggare resurser kan ha matigare rapportering om saken redan klockan nio på morgonen?

En utveckling där enskilda röster och pennor, som bidrar med något unikt till sina medieföretag, får en mer framträdande roll är ganska självklar. Jag ska inte uppehålla mig vid den saken längre, eftersom ni hört det förut. Istället tänkte jag ta upp en annan aspekt av stjärnornas (som vi kan kalla dem) allt starkare ställning. Och det handlar om fåfängans potentiellt olyckliga möte med ledningsgruppernas affärsstrategier.

Jag tror att journalistisk fåfänga kan vara en nog så bra drivkraft i många sammanhang. Som redaktör har jag alltid uppskattat journalisters vilja att bli publicerade, nå ut, bli sedda genom sitt arbete. Om man inte är det minsta intresserad av räckvidd är risken rätt stor att man valt fel yrke.

Hos stjärnorna är i regel det här draget starkare än hos andra, och säkert en bidragande orsak till att de i regel är förstklassiga yrkeskvinnor och -män (även om det absolut finns en vändpunkt där exponeringen av den egna nunan blir viktigare än journalistiska prestationer, principer eller trovärdighet).

När medierna tog klivet ut på internet blev det självklart ännu roligare att vara (fåfäng) journalist. Plötsligt nådde man långt utanför den vanliga kretsen av prenumeranter, till exempel ALLA sina kompisar. Och när sociala medier slog igenom blev det som allra roligast – för första gången fick många journalister uppleva riktig dialog om sina artiklar eller inslag, och jag kan intyga att det inte finns något som är mer belönande.

Men så enkelt kan det förstås inte få vara. När affärsstrategierna allt mer handlar om att begränsa tillgänglighet och räckvidd genom hårda och mjuka betalväggar, eller publicering enbart i print, blir det plötsligt svårt att balansera. Som chef har jag mer än en gång försökt förklara för (i varierande grad) ilskna stjärnor varför just deras texter inte publiceras i gratiskanalen. Särskilt knepigt blir det så klart när affärsstrategier identifierar stjärnornas material som allra mest värdefullt, och därför som det innehåll som ska hållas allra längst ifrån gratiskanalerna.

Vissa journalister neutraliserar frågan genom att publicera material på egna plattformar också (tänk Jan Gradvalls blogg), men på många håll tror jag att det här så småningom kan bli ett rätt stort problem – inte minst när det handlar om yngre journalister som kanske är vana bloggare och ser en öppen och tillgänglig publicering som naturtillståndet.

Skulle Niklas Svensson, Hanna Fahl, Niklas Orrenius, Carolina Neurath eller Fredrik Virtanen – för att nämna några profilerade stjärnor – nöja sig med en tillvaro bakom betalväggen eller i enbart print? Jag kan bara gissa, men jag tror inte det.

För framtida medieföretag med lås på artiklarna återstår att erbjuda hardship-tillägg i lönekuvertet.

Björn Hedensjö,

konsult i egna firman Five Scouts och tidigare webbchef på dn.se

LÄS MER AV BJÖRN HEDENSJÖ:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.