Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

Så briljerar du på sociala medier - tio tips

Publicerad: 12 oktober 2018, 04:00
Uppdaterad: 12 oktober 2018, 05:39

TIPS OCH INSPIRATION. Vill du bli bättre på att kommunicera i era sociala kanaler? Ninna Prage, pr-konsult och ansvarig för Westanders tjänster inom digital kommunikation, delar med sig av tio praktiska tips.


Ämnen i artikeln:

Westander

Att använda sociala medier för att kommunicera med viktiga målgrupper är en självklarhet för de flesta företag och organisationer. En genomtänkt strategi hjälper er att skapa engagemang och stärka relationer.

1. Våga prioriteraSatsa era resurser på en eller ett par kanaler som är särskilt viktiga för era målgrupper. Engagera er hellre ordentligt i en utvald kanal än halvhjärtat i flera.

2. Bestäm syftetDefiniera ett tydligt syfte för varje kanal och klargör vilka målgrupper ni vill nå med vilka budskap. Utan mål och mening riskerar er kommunikation att bli rörig och intetsägande. 

3. Målgruppsanpassa budskapenTa reda på hur era budskap kan paketeras så relevant som möjligt för dem ni vill nå. Se till att följarna snabbt upplever innehållet som intressant och engagerande.

4. Var generösaUtgå från vad ni kan göra för era följare och inte tvärtom. Kundtjänst, rådgivning eller matrecept är exempel på innehåll som kan kännas relevant och väcka engagemang.

5. Renodla innehålletVälj en tydlig inriktning och håll er konsekvent till den. Det kan vara frestande att posta inlägg om alla verksamhetsnyheter, men en kanal i sociala medier är inte ett pressrum.

6. Anpassa er tonalitetProva er fram tills ni hittar ett tilltal som passar kanalen, målgruppen och er själva. I sociala medier finns utrymme att vara personlig och uttrycka de känslor ni vill förmedla.

7. Avsätt pengarHa en budget för att kunna annonsera, boosta inlägg och producera innehåll av hög kvalitet. Sponsring är ofta en förutsättning för att kunna synas i flödet hos era målgrupper.

8. Måna om dialogenSkapa riktlinjer för hur ni bemöter kommentarer och meddelanden. Att snabbt svara era följare visar att ni är tillgängliga och uppmuntrar till ytterligare engagemang.

9. Utvärdera löpandeMät och analysera aktiviteterna både kvantitativt och kvalitativt. Genom att ni regelbundet följer upp engagemang och innehåll kan ni vässa er strategi och höja kvaliteten.

10.  Förnya årligen Ta ett samlat grepp en gång om året och se över er strategi för sociala medier. Flexibilitet är viktigt eftersom både plattformarna och användarnas beteenden snabbt förändras.

Ninna Prage, pr-konsult och ansvarig för Westanders tjänster inom digital kommunikation

Ämnen i artikeln:

Westander

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev