"Ryggradslöst av Aftonbladet"

2011-04-08 08:34  

Aftonbladets agerande efter att drottningen skadat sig kan leda till att tidningen blir fegare i framtiden, skriver Dagens Medias Martin Schori.

Vill ni ha – ytterligare – ett exempel på att medierna svassar för kungahuset? Här kommer det:

I mars 2008 fick fotografen Pontus Höök hederspris av amerikanska National Press Photographers Association. ”Aftonbladets fotograf vann igen” löd rubriken – i Aftonbladet.

Tre år senare väntar Pontus Höök utanför en butik på Madison Avenue. Inne i affären finns drottning Silvia och hennes dotter Madeleine. När drottningen försöker undvika Pontus Höök ramlar hon över en sopsäck och skadar sig. Efter det är Pontus Höök – som levererat bilder till tidningen i över ett decennium – ”en inhyrd frilansfotograf” i Aftonbladets ögon.

Och därefter drog återigen en debatt igång om mediernas bevakning av kungahuset igång. Vem som hade gjort bort sig var tydligt – både i SVT:s olika nyhetsprogram och i Debatt i går kväll.

Aftonbladet valde att krishantera genom att pudla och från Jan Helins mun hördes idel ursäkter – samt illa dold kritik mot sin fotograf.

Hovets informationschef Bertil Ternert tyckte att Aftonbladet hade agerat ”empatiskt” och att Jan Helin hade visat ”han förstår dilemmat”. 

Klart att han tyckte.

För medan agerandet säkert var det bästa för bästa för tidningen, både i relationen mot sina läsare och mot kungahuset, hamnade Pontus Höök i kläm.

Inte en enda gång ställde Aftonbladet sig bakom honom – inte ens när Expressen – på en helsida – tog heder och ära av konkurrentens fotograf utan att ens låta honom kommentera det. Att Silvia skadade sig är naturligtvis jättetråkigt och det är bra att vi diskuterar om de som inte ens valt sin position ska behöva finna sig i att bli fotograferade när de provar kläder.

Men vem tror på allvar att Aftonbladet hade lagt sig så pass platt om det var Anna Book istället för Silvia som ramlat över den där sopsäcken?

Spelar det här någon roll då?

Tja, förutom det uppenbara kan det på sikt göra Aftonbladet mer passiva, tror jag. Frågan är vilken Aftonbladet-medarbetare – fast eller frilans – som vågar ta minsta lilla eget initiativ framöver, när man riskerar att kritiseras offentligt av sin chef.

Ok, vi har ingen aning om exakt vad som hände på Madison Avenue. Men vi vet att det är väldigt lätt att få sympatier genom att skylla på kvällspressen (fråga bara Sven-Otto Littorin). Och nu är läget ungefär så här: Allmänhetens sympatier ligger – med rätta – hos kungahuset. Medierna kommer i värsta fall att bli mer försiktiga i sin bevakning. Aftonbladet har fått ännu lägre anseende. Och en fotograf sitter i New York och – antar jag – undrar vad i helvete det var som hände.

Full transparens: Jag har gjort två kortare jobb ihop med Pontus Höök i början av 2000-talet. Vi är Facebook-vänner, men varken vänner eller ovänner i verkliga livet.

Martin Schori

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt