Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

”Mediebyråer – ställ upp i Guldägget”

Publicerad: 14 April 2010, 07:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:55

Mediebyråerna klagar ofta på att de har svårt att särskilja sig. Men varför är många då så negativa till Guldägget? frågar Dagens Medias Martin Schori.


Guldägget 2009. En mediebyråchef synar programmet för kvällens gala, samtidigt som han sippar på ett glas champagne.

– Det här är en konstig tävling. Skönhetstävlingar ska kopplas ihop med någon typ av resultat, säger han.

Kanske berodde bitterheten på att hans egen byrå inte hade någon nominering. Men det är knappast en nyhet att mediebyråerna länge varit negativt inställda till Guldägget.

Och jag kan förstå varför de ifrågasätter en tävling som inte tar hänsyn till en kampanj eller marknadsföringssats nytta (för kunden alltså, inte för cd:ns kommande löneförhandling).

För två år sedan gick MEC-vd:n Daniel Collin ut och bojkottade Guldägget eftersom ”mediekategorin inte har samma status som de övriga kategorierna” och att det därför ”inte värt besväret att paketera våra case och skicka in dem”.

Samtidigt hör man, gång på gång, mediebyråerna klaga på att de har svårt att särskilja sig från varandra.

Att annonsörerna inte ser någon skillnad på det allt bredare utbud de säger sig ha – och därför låter den byrå som bäst kan pressa ned priset på en helsida i Dagens Industri vinna pitchen.

Men är då inte Guldägget ett gyllene (förlåt) tillfälle att göra just detta? Att visa att mediebyråer kan göra mer än sätta ihop fina Excel-ark?

Marknadscheferna brukar säga att de inte tittar på Guldägget eller andra tävlingar vid byråval, men reklambyårerna har ju sedan länge fattat att även marknadschefer är människor. Självklart får en byrå i medvind, till exempel efter en Guldäggsvinst, en extra fördel vid upphandlingar - vare sig man vill erkänna det eller inte.

Visst, mediebyråerna har sin Stockholm Media Week, men i takt med att Komm nu breddar förbundet är det kanske dags för mediebyråerna att hoppa på vagnen. Samtidigt måste ju även Komm underlätta denna utveckling genom att göra det möjligt att lämna in gemensamma bidrag.

Hade mediebyråerna hade tyckt att Guldägget var lika viktigt som reklambyråerna gör hade de sett till att deras namn fick mer exponering än det företag som caterade tonfiskmackorna till reklamfilmsinspelningen.

Då hade de sett till att de också fick följa med kreatörerna upp på scenen och svara på finurliga frågor från Pontus Schultz.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.