Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"Krog-journalistiken är ett skämt"

Publicerad: 26 Augusti 2009, 13:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:16

Svenska tidningar bevakar inte krogvärlden på ett seriöst sätt – trots att branschen omsätter 50 miljarder kronor om året. Vänskapskorruption är en stor anledning.


Några exempel: Få redaktioner tillåter sina journalister att jobba för aktörerna de är satta att bevaka. Den regeln gäller inte krogjournalister.

Tidningen Nöjesguiden beskriver sig som en tidning ”som talar sanning, som vågar experimentera och ifrågasätta nöjesetablissemanget”. Tidningen, enligt dess sajt, ”tar avstånd från de traditionella mediernas trendhysteri och slätstrukenhet. Därför kräver också våra läsare mer av oss, och det är så vi skapar nya sätt att bedriva journalistik”.

Nöjesguidens klubbredaktör arrangerar fester på och dj:ar för ställen som F12 och Spy Bar. Han syns jämt i vimlet. Han torde därmed ha totalkoll på det kroglandskap han ska bevaka. Men, när han på fredagen och lördagen vänder vax på F12 för att dagen efter hylla det som ”hetast just nu”, blir det kletigt.

Hans kollega krogredaktören har också en lista över de ställen som han anser vara hetast just nu. För ett tag sedan skrev han att en krog börjat med grillkvällar – grillkvällar som han själv anordnar.

DN På Stan-medarbetaren dj:ar också på Stockholms lite finare ställen – tillsammans med Nöjesguidens chefredaktör och Nyheter24:s nöjeschef.

Det är inte svårt att räkna ut att om dessa personer vecka ut och vecka in hajpar ett antal krogar kommer det garanterat att leda till mer klirr i kassan hos de aktuella inrättningarna. Som alltså några av Nöjesguidens medarbetare samtidigt jobbar för.

Medan musik-, film- och tv-sidorna ofta har många olika recensenter med olika kompetenser har krogdelen oftast en enda. Och tillåt mig hårdra, men knappast haglar de granskande reportagen om branschen.

Kanske något förvånande får jag här medhåll från Carl M Sundevall, konceptchef för ett antal krogar inom Stureplansgruppen.

– För en bransch som omsätter så pass mycket pengar är det underligt att det inte finns en seriös bevakning, säger han.

En teori som ligger nära till hands är att journalisterna inte vågar skriva negativa saker om klubbarna de hänger på av rädsla för att stöta sig med de som jobbar där. Carl M Sundevall:

– Vänskapskorruption existerar, så klart. Jag har själv jobbat på Aftonbladet Puls och kan i efterhand säga att om det var ett ställe där jag hade enklare att komma in och fick lägre priser så skrev jag kanske inte mer positivt om det, men definitivt mer, säger han.

Han tjänar naturligtvis pengar på journalisternas fjäsk, men eftersom det inte förekommer någon kritisk journalistik så granskas inte heller myndigheternas trakasserier eller oseriösa krögare.

– De som är satta att bevaka branschen är ofta för ointresserade av riktig journalistik och för intresserade av att smörja dem de ska granska, medan de riktiga journalisterna tycker att ämnet är för ofint, säger han.

Om jag skrev att en av dina klubbar är ett riktigt skitställe, skulle du släppa in mig dagen efter?

– Det skulle jag garanterat göra.

Ni borde kanske testa, krogjournalister.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.