Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"Jan Helin, varför låter du hatmobben styra?"

Publicerad: 17 augusti 2015, 08:01
Uppdaterad: 2 mars 2016, 10:09

Dagens Medias Erik Wisterberg förbluffas av att Aftonbladets publisher Jan Helin låter hatmobben på nätet styra hans publiceringsbeslut kring Ikea-morden i Västerås.


Ämnen i artikeln:

Erik WisterbergJan HelinAftonbladet

En vecka har gått sedan det tragiska dubbelmordet på Ikea i Västerås.

Det har varit en vecka då jag, via mobilen på landsvägar i Smålands djupa skogar och den sörmländska landsbygden, försökt att hänga med i störtfloden av reaktioner och publiceringar.

Likt alla andra drabbades jag direkt av viljan att veta mer. Vilka var offren? Vem eller vilka är gärningsmännen. Jag ville veta mer, för att försöka förstå vad som har hänt. Och varför.

Det är naturligt att vilja veta allt. Det är lika viktigt att medierna inte publicerar allt.

Många har gett sig på Per Gudmundsson som ville att ”ursprung” skulle ”rapporteras mer”. Gudmundsson, som är ledarskribent på väl ansedda Svenska Dagbladet menar att ”nationalism, kultur och religiositet är betydande faktorer vid en hel del våld”.

Pressombudsmannen Ola Sigvardsson och KIT:s Martin Schori har redan påmint om nummer tio i de pressetiska reglerna:

”Framhäv inte berörda personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande.”

Mot detta står en lavin av röster på nätet, i kommentarsfält och på rasistiska hatsajter. De skriker om att de stora medierna förtiger ”sanningen”. SD-trollens favoritkonspiration – att de stora medierna ”mörkar” brottslighet som begås av gärningspersoner med rötter utanför Sverige – vevas igång igen.

Det nya är inte argumentationen. Det nya är med vilken styrka den rasistiska hatstormen har brakat loss efter Ikea-dåden.

Jag har i ett replikskifte med journalisten Paul Frigyes argumenterat för att vi journalister INTE ska följa hatsajter som Avpixlat och låta ursprung, etnicitet eller härkomst blir den blixtsnabba förklaringsmodell som serveras när ett uppmärksammat brott har begåtts.

Det är än viktigare i dag.

Att polisen valde att gå ut med att de misstänkta gärningsmännen (varav en nu är frisläppt) kom från Eritrea är en sak. Att medier för vidare den uppgiften – det är ett beslut som varje publicist måste hitta sina egna argument för.

Det är med stor förvåning jag läser Aftonbladets chefredaktör Jan Helins söndagskolumn där han motiverar sina beslut.

Att de två som misstänktes för dubbelmordet var asylsökande var relevant att publicera motiverar Jan Helin med journalistikens uppgift att förklara genom att ge ett sammanhang.

”Inte för att asylsökande begår dubbelmord i någon högre utsträckning än invånare i landet som är medborgare, men för att det säger något om det sammanhang de misstänkta gärningsmännen levde i”, skriver Jan Helin.

Helt korrekt. Både gällande beslutet och motiveringen.

Men sedan kommer argumentet till varför läsarna skulle få veta att de båda männen kom från Eritrea.

”Inget av det nu aktuella vansinnet blir i sak mer begripligt av upplysningen om att de misstänkta är från Eritrea”, slår Jan Helin själv fast.

Det finns alltså inget giltigt journalistiskt motiv. Ändå publicerar han.

Förklaringen får mig att häpna – och hatsajterna att jubla.

Likt politiker på högerkanten låter sig påverkas av SD låter Jan Helin sig påverkas av den rasistiska hatmobben på internet.

”Att inte publicera den i sak tämligen okontroversiella, men i realiteten laddade, uppgiften att de misstänkta är eritreaner hade gett avsevärt bränsle åt en av vår tids stora konspirationer – att media förtiger sanningen", skriver Jan Helin.

"En normal pressetisk hållning anses i stigande utsträckning vara att ’förtiga sanningen’", skriver han vidare.

Jan Helin ställer i sin söndagskolumn två relevanta frågor till Per Gudmundsson.

Jag vill ställa en fråga till Jan Helin.

• Varför väljer du ge upp en "normal pressetisk hållning" och låta nätmobbens konspirationsteorier styra dina publiceringsbeslut?

LÄS FLER KRÖNIKOR AV ERIK WISTERBERG:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.