Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"Inför reklamjourer"

Publicerad: 26 Maj 2010, 11:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:49

En stadig kommunikationsstrategi och ett klockrent koncept som går att variera kräver tid att ta fram – och så ska det vara. Men varför måste reklamen som föds ur konceptet ha en så lång reaktionstid? undrar Synnöve Almer.


Sedan de sociala medierna kopplade sitt mentala grepp om företagsvärlden, är det ytterst få som ifrågasätter vikten av att följa den dagliga debatten inom den egna branschen eller att ge blixtsnabb respons när det efterfrågas. Med all rätt. Pressrum, företagsbloggar, twittrande och övrig pr har blivit självklara verktyg, även om långt ifrån alla bolag lever upp till sina förebilder. Sociala medie-redaktörer ser vi inte längre bara på medieföretagen utan även på större bolag med kommunikativa ambitioner. Så långt allting gott, men ribban borde sättas ännu högre när det gäller kommunikation. I framtiden borde vi få se betydligt mer av snabb respons även när det gäller reklambudskap i köpta medier.

Varför har vi inte reklamjourer, som liksom pressjourer, arbetar med att ge de bästa tänkbara budskap just nu?

I traditionella medier är interaktivitet en omöjlighet – då kan istället lyhördhet och en kort ledtid från reklamidé till publicering skapa engagemang och en upplevelse av dialog med mottagaren.

Ett färskt exempel som jag hoppas vi får se mer av i Sverige är Unibets samarbete med Afton-bladets mobilgäng och Viasat. Under helgens Champions League-final mellan Inter och Bayern München skräddarsyddes speljättens reklam efter match-läget. Allt pekandes mot Unibets sajt där spelet också försiggick. Inte något för små varumärken, produktioner och publiker, men en stor möjlighet för tunga format och live-sändningar.

I digitala medier ser vi ständigt exempel på kampanjer som sprids, utvecklas och bär sig själva i realtid, men då är det framför allt konsumenter, tyckare, tekniska snurror och sökmotorer som står för det snabbfotade.

Här borde även marknadsavdelningarna kunna delta och bidra mer.

Reklam med korta ledtider ställer naturligtvis nya krav på koncept och utförande. I alla fall om det ska bli mer än bilder på aktuella produkter med en prislapp som överensstämmer med lagerstatus.

Man skulle kunna invända att traditionell reklam ska vara ett långsamt komplement till nätet och sociala medier. Eller att det är svårt att producera snabbt med bibehållen kvalitet.

Dyrare är det säkerligen, men om det är effektivare är det värt pengarna. Det största hindret är förmodligen mediernas och marknadsavdelningarnas sätt att arbeta.

Så våga och kräv att få experimentera med kortare ledtider i print och etern. För att ta sig förbi brus och konkurrenter behöver man vara relevantare än omvärlden.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.