Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

Fyra tips till en snabbare webbplats

Publicerad: 11 januari 2018, 09:41
Uppdaterad: 11 januari 2018, 13:06

Alexandra Ljung, SEO-analytiker på Iprospect.

TIPS OCH INSPIRATION. Sega webbplatser kan vara förödande för annonsörer, SEO-analytikern Alexandra Jung på Iprospect ger sina bäst tips för en snabbare sajt.


Ämnen i artikeln:

SökIprospect

Webbplatserna blir mer och mer avancerade för varje år som går vilket leder till att storleken på webbplatsen fortsätter att växa – det läggs till flashiga plugins och snygga JavaScript-funktioner för att ge användarna en bättre digital upplevelse. När det gäller er webbplats laddningstid har varje sekund betydelse, och vi bör alltid bör sträva efter att ha en så snabb sida som möjligt.

Hur snabbt laddar er webbplats?

Det finns en hel del verktyg som fungerar perfekt för att ta reda på webbplatsens befintliga laddningstid. Ett verktyg som låter dig göra det är gratisverktyget "Pingdom Tools". Genom att skriva in webbplatsens URL får du reda på hur snabbt er webbplats laddar samt annan nyttig information.

De flesta av oss är nog överens om att en så snabb webbplats som möjligt är något att sträva efter – men vad bör den egentligen ligga på? En riktlinje kan vara att webbplatsen bör ladda på runt 2 sekunder men är er webbplats snabbare än så är det bara ett plus!

Fyra tips till en snabbare webbplats

Nu när vi har tagit reda på hur snabbt vår webbplats laddar vill vi så klart veta vad vi kan göra för att förbättra denna. Nedan har jag listat fyra tips som oftast inte tar allt för lång tid att genomföra men som kommer förbättra er webbplats laddningstid.

1. Bildoptimering – komprimera stora bilder

Detta är en av de vanligaste anledningarna till en slö webbplats och drabbar de som har många, och stora bilder på webbplatsen. Högupplösta, stora bilder bör komprimeras och förminskas, gärna redan innan uppladdning.

2. Komprimering av HTML/CSS/JavaScript

Det är inte endast bilder som behöver komprimeras – utan HTML, CSS och JavaScript behöver också ses över. Genom att aktivera komprimering med Gzip blir webbplatsen både snabbare och storleken på filerna kommer att minskas med upp till 70 procent.

3. Cachelagring                             

Istället för att ladda ner samtliga filer från webbplatsen varje gång du besöker den är det möjligt att låta webbläsaren spara dessa i sin cache. Det betyder att filerna hämtas lokalt från hårddisken istället för att behöva ladda ner dem från webbservern.

4. Behåll endast de plugins som behövs

Om man har en webbplats som använder exempelvis Wordpress eller annat CMS är det lätt att samla på sig en drös med plugins när sidan har varit igång ett tag. Därför kan det vara bra att se över de plugins man har på webbplatsen och endast behålla de plugins som faktiskt används.

Testa att inaktivera resterande plugins för att se om det kan vara ett specifikt plugin som bidrar till längre laddtider än nödvändigt.

Alexandra Jung, SEO-analytiker på Iprospect

Ämnen i artikeln:

SökIprospect

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.