Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"Få som kan förklara värdet i data"

Publicerad: 3 Juni 2017, 06:00
Uppdaterad: 2 Juni 2017, 11:51

Mårten Erlberg på Amnet.

TIPS & INSPIRATION. Många företag är dåligt rustade för att möta morgondagens krav. Amnets Mårten Erlberg ger sina tips på vägen dit.


Ämnen i artikeln:

AmnetProgrammatic

Utvecklingen inom digitalisering fortsätter i rask takt. Vi står i förändringens tid då teknik, data och marknadsföring vävs samman. Under 2016 och 2017 har just ordet ”data” förekommit i flertalet möten, artiklar, diskussioner, pitcher och rationaler än någonsin tidigare. Däremot är det få som faktiskt på ett förståeligt sätt kan påvisa och förklara värdet och potentialen i det. ”Programmatic” blev snabbt ”data-drivet” och nu arbetar organisationer aktivt för att leva upp till just det.

Vägen dit är längre än de flesta tror.

Många företag är varken rustade eller uppbyggda rent organisatoriskt för att möta morgondagens krav på automatisering, centralisering och kompetensutveckling. Till detta bör också sägas att många ser områden kring data och tech som en taktisk fråga, när det i själva verket bör ses som ett affärskritiskt område på strategisk nivå.

Annonsörer idag har ofta mängder med intressant information som de kan omsätta till direkt affärsnytta i form av aktivering, visualisering och insikter. Dock är många företag uppbyggda i silos och avsaknaden av centralisering är tydlig. CRM-, försäljning -och marknadsavdelningen är ofta isolerade med begränsat samarbete.

Vad ska man då göra för att möta framtida utmaningar?

Många företag behöver kartlägga behov och utvecklingsområden. Någonstans mitt emellan krävs att man som byråpartner kan erbjuda support och lösningar på projekt som annars kan uppfattas som komplexa. Det kan gälla allt från infrastruktur kring datakällor, vilken fullstacklösning är mest lämpad eller vilka delar kan göras in-house. Idag är det viktigt att man hittar sätt att kartlägga och identifiera kunders potential inom områden likt ovan. På Amnet och Dentsu Aegis Network har det tagits fram ett diagnosiskt test som ett exempel.

Som byrånätverk behöver man investera i både personal, produkter och kompetens för att ligga i framkant när nya krav ställs på oss och vårt erbjudande. Kravet på kunskap och viljan att lära sig (och lära om) blir allt viktigare och år av erfarenhet spelar mindre betydelse än tidigare.

Slutsatsen blir således att man som varumärke måste lägga tid på flertalet frågeställningar;

  • Vilka data-tillgångar har vi idag?
  • Hur kan vi omsätta dem kopplat till aktivitet, insikt/analys
  • Vem är ansvarig?
  • Var ska vi börja?
  • Behöver vi hjälp?

Troligen behöver man guidning och stöd från en partner. Är din nuvarande leverantör tillräcklig?

Mårten Erlberg, dataaktiveringschef på Amnet

Ämnen i artikeln:

AmnetProgrammatic

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.