Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

En spaning från SXSW

Publicerad: 17 mars 2016, 05:30
Uppdaterad: 17 mars 2016, 12:28

Adrian McDonald, global produktchef på Widespace, ger dig de senaste trenderna från årets SXSW.


Ämnen i artikeln:

SXSWWidespace

I Austin kan en normal frukost bestå av nachos och staden försvarar envist sin etablerade devis ”Keep Austin Weird”. Vad konstigheten i weird står för är väl närmast förmågan att tänka nytt och innovativt, vilket är det centrala värdet för South by Southwest (SXSW) Interactive. Trots att det som startade som en musikfestival på 1980-talet nu har växt till ett antal gigantiska branschkonferenser, har man ändå lyckats behålla en känsla av revolutionärt nytänkande.

Och det finns inget bättre ställe för trendspaning inom teknik där smarta mobiler har en alltmer central position som utvecklingens nav. Det här är några av de trender jag skymtade i myllret under SXSW Interactive:

1. Virtual reality. Den virtuella verkligheten är överallt och var utan tvekan den största snackisen i Austin.  Och är nu på allvar på väg att bli verklighet. Med en smart mobil, Google Cardboard och videoproduktioner i 360-format öppnas dörren till en ny och fantastisk värld, inte minst för annonsörer. Men även för publicister. New York Times var på plats under SXSW och berättade om de nyskapande möjligheterna VR erbjuder journalistiken.

2. Artificiell intelligens. Ännu ett stort samtalsämne under SXSW var artificiell intelligens eller AI. Även om Skynet förhoppningsvis är några årtionden bort, är kombinationen av stora datamängder och maskiners accelererande förmåga att lära och fördjupa sin algoritmbaserade relation med enskilda användare en utveckling som påverkar oss alla. Ett exempel är hälsoappen Lark som coachar människor till en sundare livsstil. Appen har utvecklats i dialog mellan experter inom kognitiv beteendeterapi, positiv psykologi och medkänsla, och resultatet blev en app baserad på kärlek, empati och medmänsklighet.

3. Internet of Things. M2M i alla ära, men låt oss för en gång skull prata om IoT från ett mänskligt perspektiv, något som gjordes en hel del under SXSW. Faktum är att mobiltelefonen i dag är människans mest naturliga koppling till andra prylar i dess omgivning. Mobilen är helt enkelt motsvarigheten till 90-talets superfjärrkontroll och navet i våra moderna och uppkopplade liv. Antalet tillämpningar verkar växa exponentiellt. En av det stora snackisarna var betalsystemet Bitcoin och Blockchain, databasen baserad på Bitcoin protokollet. Och här är både utveckling och perspektiv svindlande. Från att ha betraktats med misstänksamhet som ett medel för halvskumma transaktioner, så handlar diskussionen nu om hur Bitcoin är på väg att bli internet protokollet till en ny infrastruktur.  Med samma kraft att omvandla marknaden för finans, betalningar och tillgångar som internet och e-handeln tidigare har haft för handeln med varor.

4. Hälsa. Alla häftiga upplevelser som teknologin möjliggör är fantastiska, men det är först när vi berör användningsområden som hälsa och behandlingar av sjukdomar som det på allvar kan bidra till en bättre värld. President Obama besökte SXSW för första gången och nämnde i sin keynote de möjligheter som ny teknologi kombinerad med big data betyder för sjukvården.

Och för att summera intrycken från årets SXSW bekräftar det tydligt det vi inom branschen haft på känn under en längre tid: Den smarta telefonen är inte längre en pryl bland många, den är digitaliseringens främsta möjliggörare. Till SXSW 2017 har vi förhoppningsvis kommit ännu längre. Over and out för den här gången!

Adrian McDonald

Global produktchef på Widespace

Ämnen i artikeln:

SXSWWidespace

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.