Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"DN:s krishantering är obegriplig"

Publicerad: 13 september 2012, 11:24
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:11

KRÖNIKA. Dagens Nyheters usla krishantering av hen-debaclet har lett till ett fullkomligt pr-haveri. Det skriver Dagens Medias Dante Thomsen.

Ämnen i artikeln:

Dagens Nyheter

DT

Dante Thomsen


När jag i måndags fick ett tips om att Dagens Nyheter bannlyser det könsneutrala pronomenet hen från nyhets- och reportagetexter var jag först något tveksam till om det var värt en artikel.

Som många av våra läsare påpekat har alla tidningar skrivregler. Det är således inga konstigheter.

Men det var ändå något i redaktionschefen Åsa Tillbergs ton som fick mig att haja till. Särskilt reagerade jag på formuleringen: "Det är inte DN:s uppgift att gå i bräschen för hen som fortfarande kan uppfattas som ett queerpolitiskt ställningstagande".

Varför inte bara skriva att ordet kan vara förvirrande för läsarna?

Att hen, som Åsa Tillberg uttryckt det i en intervju med vår konkurrent Resumé, skulle vara ett uttryck som bara ”väcker känslor i vissa kretsar, de som är flitiga användare av Twitter”, är dessutom en dålig analys.

Uttrycket har snarare varit extremt omdebatterat under året, vilket var ytterligare en anledning för oss att rapportera om DN:s nya policy.

Sagt och gjort. Artikeln publicerades och det blev, för att uttrycka det milt sagt, ett jäkla liv. Vår sajt överbelastades samtidigt som många uttryckte hård kritik mot DN i de sociala medierna.

Vad som sedan följer är en fullkomligt obegriplig krishantering av en av Sveriges största dagstidningar – Dagens Nyheter.

När Åsa Tillberg dagen efter gick ut och dementerade "hen-förbudet" hos Bonnier-systern Resumé valde hon inte bara att gå i försvarsposition utan riktade också kanonerna mot budbäraren.

Förhoppningen var nog att intervjun, som i sak inte emotsade något Dagens Media publicerat, skulle få ett slut på historien. Istället blev effekten den motsatta och storyn tog ny fart.

När sedan den tidigare frilansjournalisten Oivvio Polites satiriska sajt dhen.se polisanmäldes fortsatte den rent ut sagt usla krishanteringen. Istället för att svara på Dagens Medias frågor om polisanmälan valde DN att lägga locket på – för att sedan ljuga sina läsare rakt upp i ansiktet. Och det på nyhetsplats.

Rubriken på den publicerade notisen, "Dhen-sajt inte polisanmäld”, visade sig nämligen inte alls stämma. Dhen.se hade visst polisanmälts – och det av en chef på DN. Polisanmälan hade visserligen dragits tillbaka illa kvickt men ett ärende har likväl upprättats hos polisen.

När lögnen nu uppdagats har storyn om DN:s "hen-förbud" antagit nästan löjliga proportioner. Från att ha varit något som Åsa Tillberg valt att kalla för en tidningsanka har "hen-förbudet" istället blivit ett fullkomligt pr-haveri som riskerar att skada tidningens trovärdighet.

Frågan jag ställer mig nu är följande: Hur kan Sveriges största morgontidning vara så fenomenalt usel på krishantering?

När vi lämnar "hen-förbudet" bakom oss får man bara hoppas att Dagens Nyheter (och andra företag) har lärt sig något av debaclet.

Avslutningsvis tänkte jag passa på att, helt kostnadsfritt, ge Dagens Nyheter ett råd: Ödmjukhet är en bra egenskap och är dessutom helt gratis.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev