Tips och inspiration
"Dina budskap är bara intressanta om någon annan tycker det"
Publicerad: 27 september 2017, 11:00
Uppdaterad: 26 september 2017, 14:48
Fredrik Skärheden, Head of Group Communications,Lindorff.
KRÖNIKA. Så lyckas du med medierelationerna, enligt kommunikationschefen Fredrik Skärheden.
Medierelationer är fortfarande en av grundpelarna i många företags kommunikationsarbete. Visst, de senaste årens medieutveckling har gjort att många organisationer idag försöker göra sig hörda inte minst genom sociala medier. Men, få medier visar på din organisations relevans i samhället som att ha ett mittuppslag, debattinlägg eller ett TT-klipp - dock helst på nätet så den kan delas och ge SEO-rankning.
I mitt kommunikatörs-liv stöter jag förvånansvärt ofta på frustrerade kommunikations- och presschefer som känner sig misslyckade och stressade för att de inte lyckas få ut sin organisations budskap. Och, det är just här som felet ligger. Att få ut budskap. Allt för många ser som sitt uppdrag att de ska få ut företagets budskap enligt en förutbestämd budskapsplattform. Den som fortfarande arbetar så får sannolikt ställa in sig på att bli besviken även framöver. I alla fall om du inte först har sett till att göra ett riktigt bra grundarbete.
Medierelationsarbete handlar idag mer än någon gång tidigare om att läsa debatten och hitta vad du har att bidra med för att föra diskussionen framåt. Medierelationer handlar också i högre utsträckning än någonsin om att fostra interna talespersoner till att bli autentiskt intressanta snarare än att "malla in dem" i någon förutbestämd budskapsplattform som så ofta var fallet för 15-20 år sedan. Här kommer tre riktlinjer som kan hjälpa dig på traven.
1. Skippa budskapstänket och rikta in dig på ett område utöver din bransch som intresserar dig och se till att bli riktigt bra på det. Är du HR-chef i IT-branschen så kanske du riktar in dig på rekrytering och konsten på att behålla medarbetare. Är du marknadschef så kanske du väljer att sluka allt du kommer över inom inbound sales. Detta bidrar till att du får spets, blir mer intressant och ger dig flera arenor av relevans. Dels branschen och dels fackområdet.
2. Återigen skippa budskapstänket. Dina budskap är bara intressanta om någon annan tycker det. Om din organisation trots återupprepade försök över tid inte får napp hos reportrar så är det för att ni inte är relevanta. Lägg mer tid på att fundera på hur ni blir relevanta och mindre på hur ni "får ut era budskap". Om ni inte lyckas väcka intresse för era nyheter hos Dagens Industri så kanske ni ska leta efter ett mer nischat medium. Lyckas ni inte där så har ni kanske ett större problem – ingen bryr sig om det ni gör helt enkelt och då är det förmodligen dags att ta en större funderare kring vad ni bidrar med.
3. Och så en gång till, skippa budskapstänket. Fokusera på att skapa dig en bild av hur du ser framtiden i din bransch, ditt liv eller ditt yrke. Ha en vision, en framtidsbild och våga dela med dig av den. I hetsen av medieträningar och rädslan för att säga "fel" är risken stor att vi skapar strömlinjeformade och ointresserade talespersoner helt utan edge och personlighet.
Så, när du har kommit igenom dessa steg. Ja, då kan det vara dags att börja fundera på dina budskap eller ännu hellre åsikter. Det är bra mycket mer intressant och utvecklande än en statisk budskapsplattform och ett säkrare framgångsrecept.
Lycka till
Fredrik Skärheden
Head of Group Communications, Lindorff