"Det krävs en ny attityd mot att använda sociala medier"

2016-08-02 13:07  
Klas Lusth, kreativ chef på Perfect Fools ger syn på hur man får störst räckvidd på sina kampanjer.

TIPS OCH INSPIRATION. Perfect Fools kreative chef Klas Lusth ger sina tips på hur man bäst når ut med sin kampanj i dagens konstanta flöde av information.

En av de största utmaningarna för marknadsförare år 2016 är räckvidd. Viktigast av allt är att nå kunder med ett relevant budskap eller en lösning som kommer leverera på KPIer. 

Den myriad av plattformar, kanaler och media som finns idag innebär att det aldrig varit svårare att nå fram, ändå blir budgetarna mindre och önskemål från kunderna att mer ska rymmas inom dem. 

Vi skapar kampanjer som är pr-centrerade och fokuserade på sociala medier. Kommunikation med stark förankring i smarta medieinsikter och medieköp för att lyckas nå igenom nålsögat. 

De virala dagarna är över. Majoriteten av "content" som skapas för eller av varumärken är inte tillräckligt spetsigt för att bränna till och nå en större publik utan att först bli tänd av betald media.

Hur många välkända kampanjer har under de senaste tolv månaderna blivit virala succéer utan en mediebudget bakom?

Den amerikanske science fiction-författaren Robert A. Heinlein sa: "En mans 'magi' är en annan mans teknik" – det är precis så det är.

Super Bowl-sensationer som PuppyMonkeyBaby, Doritos, T Mobile och Volvo Trucks hyllade arbete behövde alla en slant här och där för att kunna nå en brytpunkt.  

Visst finns det ett och annat undantag. Exempelvis skapade Hasan & Partners en global social fullträff med dess 'Lemmy tribute for Valio Milk', efter det att Motörheads sångare gick bort.  

Inga pengar lades på media utan räckvidd skapades med rätt timing, kändiskult och en välbalanserad produktion. De fick miljontals träffar och delningar under de första dagarna.

Så vad kan kommunikationsbyråer och deras kunder göra för att kampanjer ska lyckas de närmsta tolv månaderna?

Först och främst krävs det en ny attityd gentemot användningen av sociala medier för att så ett frö i sina kampanjer. Plattformar som Facebook och Twitter bör tas på allvar på samma sätt som medieköp i traditionella kanaler. Men när det kommer till att få igång engagemang handlar det inte bara om att betala för uppmärksamhet.

Här är tre saker att ha i åtanke när du vill garantera en kampanjs räckvidd genom att egga och engagera en publik.

1. Gör medieplattformen till en del av konceptet

För att få ut så mycket som möjligt av budgeten, se till att plattformen funkar för konceptet. Det handlar inte bara om var budskapet kommer synas, utan även hur. Om det görs rätt gör det ditt budskap starkare och skapar en organisk räckvidd.

I en kampanj för vodkavarumärket Wyborowa använde vi Facebook-stjärnan Jon Paul Piques som försöksperson. Vi byggde en app - Wyborova Pathbreaker - som låter användaren spela en version av Snake (det populära Nokia-spelet från 90-talet) i verkligheten. Piques var under tre dagar tvungen att röra på sig kontinuerligt, utan att korsa den väg han tagit. Appen följer användarens rörelser med hjälp av telefonens GPS. 

Jon Paul Piques var inte bara en varumärkesambassadör och innehållsskapare, tack vare hans stora mängder följare hjälpte han oss med en stor räckvidd direkt till en relevant publik.

2. Fokusera din kraft

Definiera och förstå din målgrupps primära plattform för digitala och sociala medier. Det finns så många att det är bäst att fokusera på de viktigaste för att maximera era ansträngningar.

Fråga dig först hur målgruppen beter sig och vilken roll ditt varumärke skulle kunna spela i innehållsflödet. Kan du göra ditt varumärke relevant på den plattformen? Fokusera då din energi på den innan du expanderar till fler. Om du inte lyckas engagera och underhålla så slösar du bara bort din tid.

3. Stå för något

För att maximera din räckvidd måste du ta dig in i dina kunders sociala medie-flöde med relevant innehåll, om och om igen. Men dessa kampanjer måste ha ett konsekvent budskap, en relevant kulturell anknytning som driver innehållet och konversationerna.

Ta Axe (Lynx) och den "anti-politisk-korrekthet"-rörelse som de driver, eller Dove som representerar den totala motsatsen.

Båda har en tydlig identitet som kunder känner igen och all extern varumärkeskommunikation använder denna konsekventa röst.

2016 behöver vara det år som varumärken och byråer inte längre ser sociala medier som en separat del, utan en naturlig del av kampanjplaneringen. 

Genom att kombinera engagerande innehåll som är noggrant skapat för respektive kanal och syfte, med en seriös budget och planering, är en viral kampanj nu mer nåbar än någonsin tidigare.  

Viralt är inte dött, men det är inte längre gratis.

Klas Lusth, kreativ chef på Perfect Fools

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt