Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

”De får hjälp av Yahoo”

Publicerad: 28 september 2009, 13:55
Uppdaterad: 6 december 2015, 16:13

Regeringens censur av internet i Kina har blivit allt mer effektiv och sofistikerad, inte minst med hjälp av världens ledande it-giganter som Yahoo, Google, Microsoft och Cisco, skriver skribenten Zu Zhang.


Den remarkabla ekonomiska utvecklingen i Kina har förbättrat människors liv, inklusive deras frihet att uttrycka sig.

Oberoende skribenter, i synnerhet ”cyber-dissidenter”, som haft liten möjlighet att få kritiska åsikter publicerade i traditionella medier kan nu bli publicerade på internet.

I dagens Kina har internet blivit extremt viktigt.

Å andra sidan har Kina – världens största polisstat – aldrig släppt kontrollen och censuren av det som publiceras, inte heller mildrat straffen.

Regeringens censur av internet i Kina har blivit allt mer effektiv och sofistikerad, inte minst med hjälp av världens ledande it-giganter som Yahoo, Google, Microsoft och Cisco.

Inte sällan sker arresteringar baserade på information som de företagen försett regimen med. Yahoo har ensamt bidragit till att minst fyra personer på kort tid har dömts till långa fängelsestraff.

Övervakningsnätverket ”Golden shield” är ett nationellt projekt, som är i drift fullt ut sedan 2004.

Sedan dess kan känsliga nyheter knappast undgå censur. Om sådant dyker upp på en sajt raderas det omedelbart av webmastern.

Samtidigt filtreras information från omvärlden innan det når de kinesiska läsarna, i system som kallas ”Great firewall of China”. Systemet blockerar IP-adresser, i knutpunkter som kontrolleras av staten.

Ett av de mest uppenbara uttrycken för censur och förtryck är polisens tillslag mot internetcaféer, där mer än en tredjedel av internetanvändarna finns.

Sedan 2003 ställs krav på att alla som använder datorer på ett internetcafé måste legitimera sig.

2004 stängdes plötsligt hälften av Kinas 200 000 internetcaféer, de som blev kvar tvingades installera övervakningsutrustning och registrera sina användare.

Polisen kan nu på avstånd övervaka användarnas aktivitet på internet, och ingripa på ett tidigt stadium.

Resultatet är att yttrandefriheten effektivt har begränsats.

Zu Zhang

Sedan 1981 lever Zu Zhang i Sverige, han är kinesisk medborgare, men nekas inresevisum. Yu Zhang är kemist, och har också varit chefredaktör för Nordic Chinese Communication, ett månadsmagasin om Kina. Mellan 2005 och 2008 var han generalsekreterare för Chinese Pen Center, ICPC.

Han skriver i Dagens Media med anledning av vår Kina-special. Läs mer i DM Plus.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev