Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

Därför fortsätter vi med anonyma kommentarer

Publicerad: 1 september 2011, 12:38
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:00

Dagens Medias chefredaktör Fredrik Svedjetun om anonyma artikelkommentarer – och om varför dagensmedia.se behåller dem.


Jag har med intresse följt den omfattande diskussionen om näthat och läsarkommentarer som har pågått den senaste tiden.

Om man bortser från det faktum att det är ett viktigt ämne kan jag inte låta bli att förundras över två saker: dels varför denna diskussion utbryter med sådan kraft först nu, dels hur de stora dagspressajterna så plötsligt, samstämmigt och nästan i panik gör radikala förändringar i läsarnas möjligheter att diskutera deras innehåll.

Visserligen ställdes frågan på sin spets i samband med den rasistiska kommentarsvågen efter massakern på Utöya, men det här är ju knappast första gången som skiten har flödat i dagspressajternas diskussionsforum.

Expressen har nu infört förhandsmoderering under "en övergångsperiod". På Aftonbladet infördes krav på att man måste logga in med sin Facebook-profil. DN.se stängde helt sonika av möjligheten att kommentera artiklar, i väntan på ett nytt system som kräver inloggning. För att nämna några exempel.

Jag har förståelse för att man genomför de här begränsningarna, och jag har full respekt för deras beslut. Samtidigt är utvecklingen djupt sorglig, eftersom den innebär att en del av nätets styrka – snabbheten, öppenheten, nerven, interaktiviteten – nu dämpas till följd av att ett antal internetanvändare inte kan bete sig som folk.

Innan jag går in på hur vi på Dagens Media hanterar den här frågan vill jag slå fast en viktig sak: Ja, vi har många gånger brustit i vår kontroll av artikelkommentarerna.

Det är till exempel för jävligt att Paul Ronge har pekats ut som brottsling i en kommentar på dagensmedia.se. Det är också helt oacceptabelt att Patrick Ekwall har fått utstå nedsättande kommentarer om sitt utseende. Det är inte heller roligt att Marcus Birro upplever att de "anonyma lössen" frodas på dagensmedia.se, vilket jag också uppmanade honom skriva om för ett par år sedan.

Jag kan bara beklaga detta och be Ronge, Ekwall, Birro och alla andra som råkat illa ut om ursäkt.

Men även om det inte är uppenbart för alla, så är artikelkommentarerna på dagensmedia.se långt ifrån lika urspårade idag som de var för några år sedan. Vi har aktivt – om än med brister – arbetat för att tvätta bort den värsta smutsen.

För det första hjälps vi på redaktionen åt att hålla koll på kommentarerna, och raderar omgående de som bryter mot våra regler. Det har resulterat i att många näthatare har förstått att det inte är lönt att lägga tid på att författa skit på dagensmedia.se.

För det andra stänger vi numera alltid av kommentarsfunktionen under artiklar där vi ser att diskussionen havererar (som jag bloggat om här). Exempel på högriskartiklar är sådana som innehåller: kontroversiella eller färgstarka personer (Ronge, Ekwall, Birro), vissa typer av brottsfall, diskussioner om främlingsfientlighet eller invandring, kritik mot chefer under förändringsprocesser, etc.

Ett problem som vi har haft tidigare är att läsare har gått in och kommenterat gamla artiklar, som sedan länge har försvunnit från vårt löp och därmed hamnat utanför den dagliga kontrollen. Vi valde därför för en tid sedan att stänga av möjligheten att kommentera artiklar som är äldre än tre dagar, vilket gett resultat.

Nu genomför vi snart ytterligare förändringar:

• Det blir bara möjligt att kommentera på dagensmedia.se under tider då vår redaktion är bemannad, det vill säga mellan klockan 8.00 och 18.00 på vardagar. Helger, kvällar och nätter är det stängt.

• Vi inför en bättre funktion för läsarna att anmäla kommentarer. "Anmäl-knappen" ska bli synligare och den ska kopplas till redaktionens e-mejladress. Här hoppas jag att vi får god hjälp av läsarna.

• Vi stryper möjligheten att kommentera gamla artiklar ytterligare. Tidigare stängdes kommentarsfunktionen av efter tre dagar, i fortsättningen ska den stängas av efter två. Detta för att begränsa antalet artiklar vi måste hålla koll på.

Allt det här är just nu under utveckling av vår it-support. Jag hoppas att det kan vara på banan inom en månad.

Varför stänger vi då inte av kommentarerna helt? Varför förmodererar vi inte? Eller tvingar våra läsare att logga in och skriva under sina riktiga namn?

Svaret är att vi kanske gör det framöver – men inte än. För jag vill tro att det här ska fungera.

Dagensmedia.se är en snabb nyhetssajt, med ett löp som – i våra bästa stunder – är i ständig rörelse. Jag vill att våra läsare omedelbart ska kunna gå in och tycka till om artiklarna, diskutera innehållet, kommentera fel vi gör eller ifrågasätta våra vinklar, peka på tänkbara uppföljningar, etc. Det finns en nerv och en transparens i realtidskommentarer som jag tycker är värdefull.

För det andra finns det ett värde i anonymiteten, sett till vad vi skriver om. I en liten industri, sammanvävd av människor och företag i beroendeställning till varandra, blir det ibland svårt att ge uttryck för åsikter utan att hamna i onåd hos chefen, kunderna eller leverantörerna.

Jag har också följt utvecklingen hos vår närmaste konkurrent, som införde inloggningskrav för några år sedan. Lärdomen därifrån är att målgruppen som vi skriver för inte tycks vara intresserad av att logga in och diskutera under sina riktiga namn. För på resume.se dominerar alltjämt de anonyma nätkommentatorerna, som registrerar sig under falska signaturer. I våras skrev för övrigt en av dem att jag har åkt dit för rattfylla, vilket naturligtvis är helt felaktigt.

Vad tycker du om kommentarerna på dagensmedia.se? Hur tycker du att vi bör hantera den här frågan?

Berätta gärna i kommentarsfältet nedan. Det går bra att skriva under med ditt riktiga namn. Om du vill.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News