Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"Dags att skrota idén om Norden"

Publicerad: 25 maj 2009, 03:45
Uppdaterad: 16 december 2015, 15:31

Frågan är hur lyckosam den nordiska idén har varit, skriver Dagens Medias chefredaktör.


För drygt två veckor sedan agerade jag hedersgäst och prisutdelare på den internationella byråkonferensen TAAN, Transworld Advertising Agency Network, i Köpenhamn. Jag pratade under kvällen med byråchefer från bland annat USA, Brasilien, Belgien, Spanien, Portugal, och Turkiet, och det som slog mig var hur likartade deras utmaningar tycks vara jämfört med dem som svenska byråchefer och marknadsförare ger uttryck för.

Det kan vara skönt med sådana insikter ibland, insikter om att vi svenskar inte är mer bröder och systrar med övriga Norden än vad vi är med resten av världen. Faktum är ju att danskar, norrmän och finländare i många avseenden skiljer sig mer från oss svenskar än till exempel medborgarna i anglosaxiska länder. Politiken, lagarna, valutan, språket, och kulturen - allt skiljer sig åt, ibland radikalt och i många fall i nyanser.

Trots det väljer de flesta att prata om Norden som en alltmer homogen marknad. Jag skulle snarare vilja påstå att avståndet till våra nordiska grannar har ökat i takt med att övriga världen har krupit närmare och blivit mer synlig och bekant.

Under hela 2000-talet har den nordiska idén vunnit allt starkare gehör hos reklamköpare och konsultnätverk. Men frågan är hur lyckosam den har varit, om man bortser från de kostnadsbesparingar som uppstår i samband med nordiska medieköp.

Försök att skapa enhetlig reklam och enhetligt medieinnehåll för hela Norden har flera gånger misslyckats, och samarbetena över landsgränserna har ofta gnisslat. Exempelvis lyckades tv-kanaler som Discovery och MTV inte plocka de stora tittarandelarna och pengarna förrän de lanserade landsspecifika kanaler i de nordiska länderna.

 Nu har MTV avvecklat sin nordiska säljavdelning till följd av att den nordiska försäljningen viker. Även på köparsidan finns det dem som väljer att överge den nordiska idén. Arla har skrotat sin nordiska organisation för att i stället återgå till modellen med en marknadsdirektör i varje land.Lågkonjunkturen lär inte heller stärka de olika nätverkens samarbeten över de nordiska landsgränserna. Cheferna i de olika länderna - som redan tidigare har varit involverade i diverse pannordiska maktkamper - kommer att göra allt för att säkra hem så mycket pengar som möjligt till just sitt land från de nordiska kunderna.

De annonsörer som har bäst förutsättningar att lyckas nordiskt är de som agerar och tänker globalt. Här är multinationella bolag, med en stark central organisation och erfarenhet av generella budskap till världen, överlägsna. Många andra, mer lokalt förankrade annonsörer, är helt enkelt för dåliga på reklam över landsgränser och alltför naiva i sin uppfattning om att vi nordbor är så himla lika.

Läs mer i vår stora Norden-special i Dagens Media nummer 10.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.