Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"Byråerna ute efter samma kaka”

Publicerad: 1 september 2010, 12:14
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:40

En gång i tiden fanns det inga renodlade reklam- eller mediebyråer. Nu verkar det som om utvecklingen går åt det hållet igen, skriver Dagens Medias Madeleine Östlund.


Efter ett katastrofalt 2009 anställer reklambyråerna igen. Förutom tjänster som ad, copy, originalare, projektledare och digital kompetens, så kan jag inte låta bli att fundera över att så många byråer dessutom anställer planners.

För ungefär 2,5 år sedan skrev Dagens Media om planners och deras roll som då började bli allt vanligare. Arbetsbeskrivningen omfattar allt från målgruppsanalys och marknadsundersökningar till strategi.

Johan Florén, kommunikationschef på Sjunde AP-fonden, satte i en krönika på Dagensmedia.se tidigare i år, fingret på arbetsbeskrivningen:

”Plannern ska se till att kommunikationen är insiktsdriven snarare än idédriven”.

En gång i tiden fanns det inga renodlade reklam- eller mediebyråer, utan det var en och samma byrå som hanterade både reklamen och medieköpen.

Nu verkar det som om utvecklingen går åt det hållet igen. Reklambyråerna tar över en del av det jobb som mediebyråerna redan gör idag och mediebyråerna tar sig mer och mer in på reklambyråernas område. Detta gäller särskilt digital kommunikation.

Och reklambyråerna rekryterar ofta sina planners från just mediebyråerna. Nyligen rekryterade till exempel Klirr Stockholm en planner från Carat Insight.

Reklambyråerna har ju i många år jobbat för att komma in i styrelserummen där besluten om budgeten ligger. Att bli bättre på undersökningar, analys, strategi och uppföljningar kan vara ett sätt att nå lite närmare målet.

Eller som David Orlic, copywriter på Volontaire, uttrycker det på Dagensmedia.se:

”Genom att tillämpa vår förståelse för mänskliga drömmar och behov, tillför vi affärskreativitet till affärslogiken och kan förvandla en företagsstruktur till en företagskultur”.

Och uppenbarligen är det stor efterfrågan på strategisk kompetens hos reklambyråerna. Men samtidigt är strategi ett område som också mediebyråerna satsar allt mer på. Mediaedge CIA:s vd Daniel Collin har till exempel vittnat om hur byrån jobbat på att bredda sitt erbjudande inom strategi och konsultverksamhet, och exempelvis Starcom har en strategiavdelning.

En symptomatisk utveckling. Dagens Media har många gånger rapporterat om branschglidningen, om hur de olika specialistbyråerna allt mer tar sig in på varandras områden.

Konkurrensen hårdnar om vilken byrå som får rollen som kundernas strategiska partner.

 

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev