Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"Bildt och Guillou - våra teflonmän"

Publicerad: 2 November 2010, 07:01
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:32

Vissa makthavare är till synes immuna mot mediernas kritik. Carl Bildt och Jan Guillou är två exempel, skriver Dagens Medias Martin Schori.


När amerikanska medier rankar de populäraste presidenterna någonsin hamnar Ronald Reagan ofta högt upp på listan. Detta trots, till exempel, hans inblandning i Iran-Contra-skandalen och stödet till några av världens just då mest hänsynslösa diktaturer i Centralamerika.

Den amerikanska kongressledamoten  Patricia Schroeder myntade 1983 uttrycket "Teflon-presidenten", då kritiken mot Reagan tycktes rinna av honom och vägra fastna.

Sedan dess har många internationella ledare fått epitet "teflon" tillskrivit till sig, inklusive den brittiske Labour-ledaren Tony Blair, som ofta kallades "Teflon Tony" i pressen.

Sverige har sina egna teflonmän. Ett exempel är utrikesminister Carl Bildt. En person vars motståndare knappast har brist på ammunition mot, men vars förtroende verkar vara orubbligt. Precis som flera debattörer - både på höger- och vänsterkanten - noterat de senaste dagarna får moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten utstå ett betydligt hårdare mediedrev än Carl Bildt var i närheten av i samband med avslöjandena om Lundin Oil och Sudan.

Ett annat exempel: Carl Bildt var före Irakkriget rådgivare till lobbygruppen "Committee for the Liberation of Iraq", med några av Washingtons mest passionerade hökar på medlemslistan. Han stödde med andra ord aktivt ett krig som få andra politiker utanför Washington och London trodde på. Ett krig som skulle destabilisera en hel region.

Trots det kan Carl Bildt med stor trovärdighet - och utan mothugg från journalister - raljera över de rödgrönas  förslag om att USA borde dra tillbaka sina militärbaser, med just argumentet att det skulle leda till "destablisering" i flera regioner i världen.

Sju år efter Irakkriget är Sverige inblandat i ett nytt krig. Medierna vill inför valet få till debatter mellan Carl Bildt och Socialdemokraternas Urban Ahlin, men Bildt vägrade. Detta eftersom han ansåg att motståndarsidan inte var eniga i frågan. Carl Bildts debattvägran väckte stor förvåning och ett ramaskri på debattsidorna.

Nä, det gjorde det så klart inte.

Många andra politiker hade sannolikt anklagats för att försöka gömma sig - men inte Bildt.

Låt mig vara tydlig: detta är inget anti-krigs-inlägg - det är inte ens ett anti-Bildt-inlägg. Carl Bildt är, naturligtvis, en av våra mest erfarna politiker och har haft flera internationella uppdrag på toppnivå. Han är sällsynt slipad i samtal med journalister, något som framgick tydligt i Ekots Lördagsintevju i helgen. Han har också varit i blåsväder och fått motta kritik från medier flera gånger, till exempel i samband med hans aktieinnehav i energibolaget Vostak Nafta. Men trots detta verkar hans förtroende vara intakt.

Newsmills PM Nilsson, som på Expressen bevakat Carl Bildt flera gånger, ger två förklaringar:

– Jag tror dels det har att göra med hans överklassbakgrund, det finns fortfarande en underdånighet mot överklassen i Sverige. Dessutom kostar det att ge sig på honom, han slår han tillbaka mot kritik. Det tror jag reportrar tycker är otäckt, säger PM Nilsson.

Slår tillbaka mot sina kritiker med full kraft, det gör även journalisten Jan Guillou - en annan svensk teflonman. Precis som Carl Bildt har han dessutom många politiska motståndare, som inte lyckats få hål på honom. Han har visserligen beskrivit tiden efter Expressens avslöjande om att han tagit uppdrag av KGB som oerhört jobbig (och så pass intensiv att han inte kunnat skriva något alls), men frågan är om han inflytande påverkats avsevärt av hans samröre med KGB.

Teflonkvinnor då, finns de? Är till exempel Mona Sahlin en teflonkvinna? Knappast, skulle jag säga. Expressens etta på en 15 år gammal skandal några dagar före valet 2010 tyder på att hon inte är det.

Framtiden får utvisa om Sofia Arkelsten blir en teflonkvinna. Hon, som endast ett par dagar efter att hon fått nytt jobb, kanske redan utstått ett större mediedrev än Carl Bildt någonsin gjort.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.