Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"Annonsörsfinansiärer – kliv fram i vårljuset"

Publicerad: 16 April 2010, 12:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:53

Modern marknadsföring kan ha en redaktionell karaktär utan att medier behöver luckra upp gränsdragningen mellan reklam och redaktionell plats, skriver Synnöve Almer.


Vi har hört det förut, men det tål att sägas igen. Framtidens reklam är inte bara reklam. Det är ett mischmasch av information, tjänster, socialt samspel, underhållning och andra annonsörsfinansierade initiativ – och sedan några år ser vi allt fler exempel på det.

Därför är det dags för annonsörer och medier att spela med öppna kort och stå upp för sina kreativa samarbeten. Annonsörer, medier och konsumenter befinner sig i en gemensam experimentverkstad och att då försöka dölja vem som är finansiären bakom ett underhållande program, ett inslag eller en banner med visst ”redaktionellt innehåll” skadar både mediernas och annonsörernas trovärdighet.

Dessutom hämmas förmodligen utvecklingen av framtidens medielandskap av rädslan för att vara otillbörligt gynnande. Släpp smygreklamen, som förövrigt riskerar fällning, och tydliggör istället vad som är marknadsföring.

Modern marknadsföring kan ha en redaktionell karaktär utan att medier behöver luckra upp gränsdragningen mellan reklam och redaktionell plats. Konsumenter är inte dumma i huvudet. Vi kan uppskatta bra grejer även om vi ser att en annonsör står bakom koncept, innehåll eller finansiering. Det ser vi ett otal exempel på – inte minst på Facebook eller i Nikes digitala träningstjänster. Vi accepterar det – så länge marknadsföringens innehåll gagnar oss.

Medier kan fortsätta att göra både och. De kan behålla sin nyckelroll som förmedlare av innehåll absolut fritt från annonsörernas påverkan och samtidigt släppa in reklampengar som möjliggör intressanta projekt utanför budgeten.

Så alla ni annonsörer som finansierar bra innehåll som syns i medierna – kliv fram i vårljuset. LG berättar i den här tidningen om hur man finansierar lanseringen av den nybildade musikgruppen Love Generation, i samarbete med MTG och skivbolaget LMG. Några säger kanske att gruppen känns köpt medan andra ser LG och övriga partners som risktagare och möjliggörare. Till syvende sist är det ju Love Generations förmåga att tillfredsställa sina framtida fans som blir facit på om LG:s marknadsföringspengar var välinvesterade.

I radio- och tv-världen får vi troligen se en förändring när det gäller moderna marknadsföringsupplägg. Den nya radio- och tv-lagen ger större möjligheter men uppmanar också till större tydlighet. Då behöver man inte längre smussla med några prislistor för kreativa lösningar, vilket gagnar alla. Även brittiska off-com ser över regelverket för produktplacering.

Nästa steg borde vara att online-medier och deras annonsörer blir tydligare med vem som har betalat för kalaset.

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.