Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

"AI kommer att förändra våra liv för gott"

Publicerad: 9 maj 2017, 11:34
Uppdaterad: 9 maj 2017, 12:35

Ather Gattami, grundare av Bitynamics. Foto: Janne Næss.

GÄSTKRÖNIKA. 2017 anses vara den artificiella intelligensens år, skriver AI-konsulten Ather Gattami.


Ämnen i artikeln:

Ather GattamiAI

För exakt 20 år sedan triumferade artificiell intelligens (AI) över människan då IBM:s dator Deep Blue besegrade den dåvarande regerande världsmästaren i schack Garry Kasparov, som anses av många som den främsta schackspelaren genom tiderna. Den 11 maj 1997 stod det jämnt mellan Kasparov och Deep Blue och vinst vid det sjätte schackpartiet skulle leda till att man vann hela turneringen.

Året innan hade de mötts och Kasparov kom ut som segrare, vilket var till mänsklighetens glädje (på sätt och vis).  Det betydde att människan kunde gå obesegrad och slå den bästa datorn i det spel som har kommit att symbolisera mänsklig intelligens. Vissa hoppades på att Kasparov skulle upprepa denna prestation och därmed visa att människors intelligens är svår att anamma även med de mest kraftfulla datorerna, samtidigt som man får bekräftat att Kasparov är en överlägsen världsmästare som ingen kan besegra, inte ens världens bästa dator.

Men sen spelades det sjätte schackpartiet, och genom överraskande drag av Deep Blue tvingades dåvarande världsmästaren att ge upp och datorns seger över människan var ett faktum.

Några dagar efter Deep Blues seger över Kasparov hävdade Dr. Piet Hut, en astrofysiker på Institute for Advanced Study vid Princeton universitetet, i New York Times att AI var hundra år från att besegra människan i det kinesiska spelet Go.

Men, de senaste 10 åren har AI avancerat i mycket hög takt. Med en kombination av stora beräkningskrafter och avancerade metoder (algoritmer) har man lyckats komma väldigt långt, där mer och mer AI-tillämpningar börjar se ljuset i vår vardag. Trots denna utveckling så ansågs det vara ett långsökt projekt att slå människan i Go.

Med den senaste utvecklingen i beräkningskraften och metoderna för att utföra algoritmerna har man uppdaterat sitt estimat av hur långt vi har till att kunna bemästra spelet Go bättre än människan. 100, eller snarare 80 år, med tanke på att 20 år redan gått, blev en alldeles för pessimistisk uppskattning. Dock uppskattades det bara för ett år sedan att det ändå skulle ta minst tio år till för att AI skulle kunna slå världsmästaren i Go.

Men det otänkbara blev verkligenhet.

I mars 2016 lyckades Googles AlphaGo med det som ansågs ligga långt framme i tiden. Googles AI-system krossade den regerande världsmästaren Lee Sedol i Go genom att vinna tre matcher i rad i en bäst av fem matcher-turnering, där slutresultatet blev 4-1 till AlphaGo.

AI utvecklas i en takt utan motstycke, och 2017 anses vara AI:ns år. Det råder ingen tvekan att AI kommer att förändra våra liv för gott. Företag som Google, Amazon, Facebook, samt Netflix är några exempel på organisationer som i tidigt skede insåg kraften med AI och deras framgång bygger till stor del på AI lösningar som berör hur man förstår kunder och segmenterar olika marknader baserat på nya insikter från sina kunders data. Man kan sammanfatta företagens AI-system i att de dels lär sig förstå kunders beteende med hjälp av data och dels att bygga smarta rekommendationer som tilltalar deras användare och kunder.

Att bygga rekommendationssystem idag är mer av en konst än en vetenskap då det fortfarande saknas generiska metoder för att göra det på ett effektivt sätt med prestanda som är nära optimal. Idag behöver man utveckling av generiska system som gör autonom profilering, produktsegmentering samt utveckling av rekommendationsmotorer. Detta blir ämnet för nästa inlägg.

Ather Gattami, konsult inom AI, maskininlärning och analytics

Ather Gattami ska återkommande skriva om AI hos Dagens Media.

Ather Gattami har magisterexamen i matematik, civilingenjörsexamen i teknisk fysik, samt teknologie doktorsexamen. Han har tidigare bland annat byggt smarta algoritmer för självkörande bilar och autonoma drönare, haft forskningstjänster på MIT och Caltech, samt lett forskning inom 5G på Ericsson. Idag jobbar han på Bitynamics som han grundat, som tillhandahåller konsulttjänster inom AI, maskininlärning och analytics samt utvecklar system för automatisk profilering, segementering och rekommendationsmotorer bland annat.

Ämnen i artikeln:

Ather GattamiAI

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev