10 tips – så kontaktar du nyhetsredaktioner

2018-01-03 12:59  
Anders Wennerstrand lämnade rollen som nyhetschef på TT för att bli pr-konsult hos Westander 2015.

TIPS OCH INSPIRATION. Vad ska man tänka på inför kontakten med journalisten? Anders Wennerstrand, pr-konsult på Westander med över tio års erfarenhet som journalist på TT, delar med sig av praktiska tips.

Att erbjuda er nyhet exklusivt till en utvald reporter eller nyhetsredaktion kan öka chanserna till genomslag avsevärt. Men journalister har ofta ont om tid. Ta kontakt med nyhetsredaktionen på rätt sätt.

1. Var påläst

Ha koll på vilka reportrar som bevakar era ämnen och följ vad de skriver på sociala medier. Då kan ni kontakta en relevant person direkt och hänvisa till journalistens tidigare rapportering.

2. Lyft luren

Ring hellre än att mejla. Ett telefonsamtal skapar förutsättningar för en god kontakt och ger journalisten möjlighet att direkt ställa kompletterande frågor.

3. Gå rakt på sak

Presentera dig kort, fråga om journalisten har tid en minut och gå sedan rakt på kärnan i er nyhet. Med ett enkelt talmanus som stöd kan du snabbt fånga intresset.

4. Ha materialet färdigt

Förbered nyhetsmaterialet så att du kan mejla över det direkt efter samtalet. Hänvisa till samtalet i mejlet och var tydlig med hur och när ni ska höras igen.

5. Ring i god tid

Ge redaktionen gott om tid att bedöma materialet och göra eget reporterarbete. Det ökar chansen till publicering och ger er också tid att vid behov kontakta fler redaktioner.

6. Låt redaktionen välja dag

Undvik att ställa krav på en viss publiceringstid om ni inte har särskilda skäl. En redaktion som själv kan planera in nyheten är mer benägen att ta emot ett erbjudande om exklusivitet.

7. Gör tydliga överenskommelser

Var noga med vad ni kommer överens om. Risken är annars att ni exempelvis kontaktar en annan redaktion när den första fortfarande tror sig ha ensamrätt.

8. Tjafsa aldrig

Argumentera inte med en journalist som tackar nej till en nyhet, även om ni själva tycker att ni har ett kanonerbjudande. Att skapa goda relationer är ett mål i sig.

9. Kontakta en reporter per redaktion

Kontakta aldrig en annan journalist på samma nyhetsredaktion om ni har fått nej tack från den första. Det kan i värsta fall göra en hel redaktion avogt inställd till er.

10. Ge inte upp

Gör en lista i prioritetsordning över journalister ni vill kontakta och var beredd att ringa alla. Att en journalist tackar nej till er nyhet behöver inte betyda att den inte håller måttet.

Anders Wennerstrand, ansvarig för Westanders tjänster inom medieträning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt