Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tips och inspiration

10 tips om lobbying inför valet

Publicerad: 12 Februari 2018, 06:00
Uppdaterad: 9 Februari 2018, 14:54

Mikael Persson, enhetschef, Westander Politik och Opinion

TIPS OCH INSPIRATION. Hur gör man sin fråga till en valfråga? Mikael Persson, enhetschef och ansvarig för Westanders tjänster inom lobbying, delar med sig av tio praktiska tips.


Ämnen i artikeln:

Westander

En valrörelse skapar särskilt goda förutsättningar för politisk påverkan. Under ett valår har partierna ökade behov av profileringsfrågor. Deras löften och valmanifest påverkar politiken under hela den kommande mandatperioden.

1. Börja tidigtSätt igång i god tid för att kunna påverka den politiska agendan och göra er fråga till en valfråga. De politiska partierna förbereder sig allt tidigare inför valen.

2. Gör en valenkätGenomför en valenkät till alla kandidater på valbar plats. Redovisa resultaten via rapporter, pressmeddelanden och debattartiklar, både i traditionella och sociala medier.

3. Mät opinionenGenomför en opinionsundersökning som visar att er fråga har folkligt stöd eller åtminstone stöd i viktiga väljargrupper. Då kan ni också visa att frågan kan bidra till valframgångar.

4. Fokusera på partiernaInrikta ert påverkansarbete på kontakter med de politiska partierna. Spill inte för mycket krut på regeringens och riksdagens beslutsprocesser under mandatperiodens sista år.

5. Prioritera mindre partierKoncentrera gärna era insatser på att få ett eller två mindre partier att lyfta fram er fråga. Det är i allmänhet svårare att påverka de två stora partierna.

6. Skapa tryck underifrånMobilisera lokalorganisationerna i det eller de partier ni vill påverka. Försök exempelvis att få tio kommunpolitiker att underteckna en gemensam debattartikel.

7. Visa på pr-potentialLyft fram hur er fråga kan väcka engagemang i sociala medier och ge partiet publicitet. Ge konkreta förslag i form av debattartiklar och innehåll till sociala medier.

8. MaktskiftessäkraUppvakta nyckelpersoner såväl bland de rödgröna som inom allianspartierna. Då ökar era chanser att kunna påverka politiken oavsett vilka som bildar regering.

9. Skapa oväntade allianserEtablera otippade samarbeten som stöder ert förslag från olika utgångspunkter. Det bygger förtroende när exempelvis tung industri och miljörörelse drar åt samma håll.

10. Följ upp valenkätenVidareutveckla valenkäten efter valet så att den enbart omfattar de folkvalda. Kommunicera deras stöd för er fråga och ha en regelbunden kommunikation med dem.

 

Mikael Persson, enhetschef, Westander Politik och Opinion

Ämnen i artikeln:

Westander

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.