Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Experter/tyckare

Niclas Karnhill: "Den som kan mest är med minst"

Publicerad: 4 juli 2016, 09:43
Uppdaterad: 4 juli 2016, 11:55

DEBATT. Fint att ni pratar digitalisering, Almedalen, men ni glömde bjuda den viktigaste personen, skriver Niclas Karnhill på TDC.


Ämnen i artikeln:

Almedalen

Att debattera digitalisering utan en it-chef är som att diskutera flyglandningar utan en pilot.

Digitalisering är på allas läppar. Ämnet som trendade redan förra året är 2016 i det närmaste ett måste. Förutom att fler än vart tionde event handlar om digitalisering ser vi även en stark ökning av teknikinriktade seminarier i Almedalen (31 event under 2015 har växt till 148 event i år).

Anledningarna till intresset är många. It-kostnaden är en (46,5 miljarder årligen för offentlig sektor redan 2012, enligt E-delegationen). Det är helt enkelt för dyrt att inte bry sig. Ett annat skäl är uppstickarna. När Spotify, Uber, Airbnb et al ständigt knockar marknaden med tillväxtsiffror genererade med hjälp av digitalisering vill alla göra detsamma. Eller annorlunda uttryckt: Ingen vill leva i det digitala utanförskapet.

Ett tredje exempel är samhällsvinsten. E-hälsa är bara ett av många områden som inte bara kan spara potentiella miljardbelopp i skattekronor, utan kanske framför allt lyfter servicen till medborgarna och förenklar vardagen. Att Almedalen pratar digitalisering som aldrig förr känns därför både logiskt och fint. Tills man ser panelerna.

Av de närmare 400 evenemangen som handlar om digitalisering har nämligen endast en tiondel med en it-chef (eller CIO alternativt it-direktör). Den som kan mest är med minst. Det är som en politisk diskussion utan en sakkunnig, en överläggning om EU-regler utan jurister, eller en flyglandningskonferens utan piloter.

Det är självklart inte fel att generaldirektören och vd:n pratar om digitalisering, inte heller politikern. Tvärtom, de är mycket viktiga i diskussionen, kanske framför allt genom att visa vilja och statuera exempel. Men det goda slutar där. Påfallande ofta präglas nämligen diskussionerna av enbart fluffiga visioner och enkla oneliners. It-cheferna, å andra sidan, lever med digitaliseringen varje dag. Det är inte ett event en gång per år, det är vardag. Denna erfarenhet och kunskap lyfter samtalen om digitaliseringen till en betydligt högre nivå. Om de hade varit inbjudna.  

Niclas Karnhill, pr-ansvarig på TDC

Ämnen i artikeln:

Almedalen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev