Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Experter/tyckare

"Han gjorde det möjligt för Zlatan att skapa sin dröm"

Publicerad: 9 juni 2016, 07:25
Uppdaterad: 9 juni 2016, 07:25

GÄSTKRÖNIKA. Nine Yards Janne Björge hyllar Petter Varner.


Ämnen i artikeln:

Zlatan

Zlatans varumärke kommer explodera, och det är inte hans förtjänst. Möt Petter Varner.

I går satt ett par miljoner människor och följde legenden Zlatan när han presenterade sitt nya varumärke, A-Z.

Det kommer gå bra det där, det kommer garanterat gå bra det där.

Jag vill berätta om en av killarna som satt i publiken i går, han som gjorde det möjligt. Petter Varner och jag möttes i ett konferensrum på Billingstad utanför Oslo 2002. Han och hans underbara assistent, jag och Stig, en kollega skulle prata om engagemang och hur man kan få 350 butikschefer att längta till nästa möte.

Det var första gången vi sågs, och ändå tog han mig i handen mitt i mötet och sa: Dette må vi gjøre! Mesterreiser kallade vi det, och den första resa vi satte igång gick till Kairo.

"Det handlade om att samla alla som äger kulturen, orken och engagemanget i alla de herrmode butiker som ingår i Dressmann. Att få tacka dem för ett fantastiskt arbete i en vild tillväxt. Att klappa dem på axeln, att de skall gilla varandra och den energin som krävs för att skapa bra kundupplevelser i alla dessa butiker. Att smitta gänget med samma bild och tro på framtiden."

Att se alla, att berätta att de är viktiga, att bekräfta och utmana.

Vi var nästan 400 personer som landade i Sharm el-Sheikh för att spela in Dressmanns nya reklamfilm, lära känna varandra och få en chans att njuta lite tillsammans. Kombinationen med Kairo, pyramiderna och en hel del galenskap.

Mannen jag mötte var en av de mest levande och mest inspirerande människorna jag träffat.

Han tog emot alla på flygplatsen, kramade om varenda gäst, alla 400…

Han skrattade högt, minglade runt och välkomnade dem som om vi var gäster i hans hus. Han presenterade sin familj, sin fru, sina bröder, sin mamma och ville att alla skulle känna att vi var en familj allihopa.

Det unika i Petters ord var att han menade dem med hela hjärtat, och alla kände det  – ända in.

Petter samlade alla på en spontan dragning och sade orden jag aldrig glömt (och jag har ändå hört flera tusen liknande tal)…

"Ni är helt fantastiska, allihop. Jag skulle önska att vi kunde betala er vad ni verkligen är värda i det ni skapar, men branschen är tuff som tusan. Men en sak skall jag lova er, tillsammans skall vi se världen..."

Så menade han det, på riktigt. 

Jag tror att Petters energi har byggt en fantastisk kultur, alla de människor jag mött i hela deras koncern är några av de finaste människorna som finns.

Nyfikna, engagerade, glada, trygga, kunniga, framåtlutade. De jobbar med mode och kläder, de har tusentals medarbetare, många av de vassaste butikskedjorna i branschen.

De vinner priser för deras service och är lönsamma. Att engagemang smittar det kan vi se.

Att Petter Varner är viktig för alla de han smittar med sitt engagemang och hjärta det syns på riktigt. Att hans bröder växer i samma takt med sina team det syns också.

I det där konferensrummet 2002 så mötte jag den tydligaste ledaren jag mött. Petter sade lite i smyg att: "Om du vill köra igång en egen verksamhet så backar jag dig". Det gjorde han, och hans bröder... och 14 år senare så är vi fortfarande familj när vi ses. Jag vill nog säga att han är en fantastisk bror.

I går gjorde han det möjligt för Zlatan att skapa sin dröm. 

Dessa två legender möttes, och jag är säker på att de skrattade gott tillsammans, att bådas energi, ledarskap och engagemang kommer explodera. Zlatan är fantastisk, men i går var jag mest imponerad över Petter Varner.

Tack Petter för ditt engagemang, du får många att skina och bli det bästa de kan bli. Tack Petter Varner för alla du smittar.

Det föddes 1000 storys i Kairo, och 1000 till varje gång ni möts.

Janne Björge, Nine Yards

Ämnen i artikeln:

Zlatan

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev