Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vill du lyckas i Almedalen – fly

Publicerad: 2 juli 2018, 06:23
Uppdaterad: 2 juli 2018, 10:37

Nicklas Karnhill uppmanar Almedalsbesökare att tänka nytt kring hur de tar an politikerveckan.

DEBATT. IP-Onlys Niclas Karnhill uppmanar Almedalsbesökarna att uppleva politikerveckan på nya sätt: "Vad är det som säger att fikan med politikern inte kan tas vid Tofta, en taxiresa på tjugo minuter söder om Hästgatan?"


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2018

Jag tittade runt i lokalen och såg alla dessa personer jag kunde förnamnet på. Det var Almedalen men kunde lika gärna varit branscheventet hemma i stan. Jag hade alltså rest i timmar, kostat företaget hur mycket som helst, och dessutom blockat kalendern en vecka för att träffa samma människor jag brukade träffa. Den enda skillnaden var adressen och en något mer liberal klädkod.

Så där, i det airconditionerade rummet avskärmat från hundratals event utanför, bestämde jag mig. Visst, jag hade kul och det var socialt, men jag hade dansat dansen förut. Så jag flydde. Flera inplanerade event ströks i kalendern och gav plats åt det jag inte visste något om, på platser jag inte varit på. Det blev färre high fives, men å andra sidan lärde jag mig mer under dessa dagar än jag gjort under tidigare Almedalsresor tillsammans.

Ett sätt att fly de bekväma och trygga vanorna är perspektivbyte. Kanske är det inte den amerikanska leverantören som för tredje året i rad berättar om hur man vinner marknader som är intressantast, utan snarare deras användare. Det kan vara kommuner, landsting eller föreningar – oavsett ger de oöverträffad insyn och insikt hur lösningarna faktiskt fungerar. Att scenen är mindre och inbjudningarna inte lika tjusiga är en liten kostnad i sammanhanget. Ett annat sätt att fly kan vara att minska antal fysiska event och istället samtala, nätverka och följa diskussioner på sociala medier. På så sätt undviker man att gå vilse i Visbys labyrint av kullerstensgator och kan istället använda tiden till personliga möten med nyckelpersoner. Almedalens raison d'etre – handskakningarna och närvaron – finns fortfarande där, men med mer precision.

Ett nästan lika märkligt fenomen som att resa i timmar för att umgås med vännerna från hemstaden är rädslan att röra sig utanför centrala Visby. Det har inte passerat en Almedalsvecka utan att jag träffar personer med flygtaxin som enda upplevelse utanför ringmuren. Som om ett av Sveriges vackraste och mest historietunga landskap inte fanns utanför. Men det gör det.

Vad är det som säger att fikan med politikern inte kan tas vid Tofta, en taxiresa på tjugo minuter söder om Hästgatan? En sandstrand i världsklass ingår. Eller varför inte ta med arbetsgruppen och ta morgonmötet vid Roma, ett medeltida kloster placerat mitt i ett grönt blomstrande sagolandskap en halvtimma öster om Donners plats. Och pitchen och intervjun kan förmodligen göras ännu bättre mitt i det magiska landskapet vid Högklint, knappt åtta kilometer söder om Kallis. Och är du löpare, härligt, då har du kommit till rätt ställe. Men våga vika av vid Strand och följ sedan vägen norrut utmed vattnet i några kilometer tills du når Gustavsvik. Havsluft får du på köpet.

Så, du är i Almedalen i år. Fint. Fly.

Niclas Karnhill, ansvarig press och samhällskontakter, IP-Only 

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2018

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.