Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Viktigt med absolut förbud att bugga medier"

Publicerad: 12 maj 2010, 11:36
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:50

Moderate riksdagsledamoten Henrik von Sydow ifrågasätter oppositionens motiv för att säga nej till buggning av medieföretag. ”Thomas Bodström menar att redaktioner kan bli täckmantel för bordeller”, skriver han.


Regeringen har under mandatperioden lagt fram och fattat beslut om ett absolut förbud mot att ”bugga” medieredaktioner. Syftet är att stärka rättssäkerheten i den nya lagen om hemlig rumsavlyssning.

Buggning är ett viktigt verktyg mot den mest allvarliga brottsligheten, samtidigt som det också är en ingripande åtgärd i människors privatliv. Det är viktigt med garantier för rättssäkerheten. Det absoluta förbudet att bugga medieredaktioner är ett exempel på en sådan rättssäkerhetsgaranti.

Hela vår tryck- och yttrandefrihet bygger på att människor kan lita på att de är skyddade. Att öppna upp för myndigheter för att kunna smyglyssna på journalisters arbete för med sig översevärda risker för centrala värden som meddelarfrihet och källskydd.

Därför är det förvånande att Socialdemokraterna med riksdagsledamoten Thomas Bodström som pådrivare var ensamma i riksdagen om att reservera sig mot det absoluta förbudet att bugga medie-redaktioner. Socialdemokraterna anser att det finns en risk för att personer som begår grova brott i organiserad form skulle försöka undgå avlyssning genom att till exempel starta någon form av periodiskt tryckt skrift.

Thomas Bodström menar att ”en tidning är så lätt att starta” och att detta för med sig en risk för att redaktioner blir täckmantel för bordeller som kallar sig redaktioner för att slippa buggning. Därför ska också medieredaktioner kunna avlyssnas – och det absoluta förbudet ifrågasättas.

Socialdemokraterna söker nu väljarnas röster för att bilda regering tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det är viktigt att fråga hur de tre vänsterpartierna ska driva en gemensam rättspolitik.

Socialdemokraterna motsätter sig det absoluta förbudet, men har inte med sig (V) eller (MP) – som inte vill ha hemlig rumsavlyssning över huvud taget. (V) och (MP) grundar sitt motstånd på att varken behov eller effektivitet enligt deras uppfattning är belagd, samtidigt som de anser att hemlig rumsavlyssning innebär ett mycket långtgående ingrepp i enskildas personliga integritet.

Alliansen är överens om det absoluta förbudet mot buggning av medieredaktioner. Vilken är vänsteroppositionens gemensamma inställning till buggning av journalister? Kommer Thomas Bodström att avskaffa det absoluta förbudet att bugga redaktioner om Mona Sahlin blir statsminister?

Henrik von Sydow

Riksdagsledamot (M)

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.