Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Vigor Sörman: "Nya mätvalutor förtjänar kärlek och respekt"

Publicerad: 30 mars 2016, 08:56
Uppdaterad: 5 april 2016, 06:17

REPLIK. Vigor Sörman svarar på kritiken om förvillande siffror kring Splays gala Guldtuben.


Ämnen i artikeln:

SplayYoutubeGuldtuben

I går skickade jag ut ett pressmeddelande för att berätta om den enorma tittarframgång som årets upplaga av Guldtuben fått. Totalt fick livesändningen 671 000 visningar. Lägger man till klippen från galan som släpps i efterhand så är vi nu uppe i över 1,4 miljoner visningar. Jag ville uppmärksamma branschen på att en gala, med enbart digitala stjärnor som sänds live på YouTube, kan få en publik i paritet med traditionella tv-sända galor. För att illustrera detta använde jag mig av de två officiella mätvalutorna som finns tillbuds: YouTube Analytics för YouTube och MMS för tv.

På YouTube mäter man antal startade strömmar, precis som tv-husen mäter sitt webb-tv tittande. På TV utgår man från en panel av 1 200 hushåll som ska representera Sverige och räknar ut den genomsnittliga tittartiden. Vilken mätmetod som är mest korrekt, den som bygger på 1 200 hushåll eller den som bygger på faktiskt registrerade visningar, kan debatteras hur länge som helst. Hade det funnits en gemensam valuta hade jag självklart använt denna. Att jämföra tittarsiffrorna från linjär-tv med antalet startade strömmar är ett accepterat, om än något missvisande, tillvägagångssätt som ofta används av tv-husen själva när de ursäktar låga tittarsiffror i linjär-tv med högt tittande (läs startade strömmar) på play.

Därför såg jag inga problem med att själv använda denna jämförelse, så länge jag var transparent med att det handlade om olika mätvalutor: MMS för tv och startade strömmar för YouTube.

Dagens Medias Erik Wisterberg ansåg dock att detta var en ”rejäl fuldragning” och anklagade mig för att ”förvilla” och utmålade mig som ”djupt oärlig”. Han insinuerade också att tittarna kanske bara sett 30 sekunder av livesändningen. Var han fått denna information från kan man fråga sig, men jag som sitter på de faktiska siffrorna kan berätta att snittiden för livesändningen var 26 minuter. 

Vidare så försökte Erik Wisterberg också ge skenet av att visningarna skulle kunna vara köpta vilket jag med handen på hjärtat kan garantera att de inte är. För det första så går det inte att köpa visningar i en live-sändning och för det andra är det något Splay aldrig skulle göra.

För oss på Splay har det alltid varit självklart med full transparens och öppenhet kring våra siffror. Så, om vi nu inte kan enas om vilken gala som drar störst publik och har mest engagemang på grund av olika mätvalutor, så kan vi väl ge läsarna siffrorna och låta dem skapa sig sin egen bild.

Här har ni Guldtuben i siffror.

  1. Livesändningen fick 671 000 visningar
  2. Genomsnittstittaren såg 26 minuter av livesändningen.
  3. Klippen som släpptes i efterhand från galan har fått ytterligare 772 882 visningar.
  4. Totalt fick livesändningen 107 000 kommentarer.
  5. 1 433 648 röster kom in.
  6. Utöver själva sändningen har de olika YouTube-profilerna som var på plats lagt upp egna videos från galan som hittills genererat ytterligare 2,3 miljoner visningar.

Slutligen vill jag säga att jag uppskattar att branschpressen granskar denna värld med kritiska ögon. Det behövs och jag välkomnar det. Men låt oss inte krampaktigt hålla fast vid enbart gamla mätvalutor. MMS benämns ofta i branschpress som facit medan till exempel YouTube analytics ses som en lurendrejarvaluta. Bara för att MMS varit mätvalutan sedan 90-talet så finns det inget som säger att nya mätvalutor också förtjänar kärlek och respekt. Vi vill väl utveckla branschen tillsammans?

Vigor Sörman, vd och grundare av Splay.

 

Svar direkt:

Jag håller med Vigor Sörman om att branschen bör och ska utvecklas med nya mätvalutor. Min huvudpoäng var – och är fortfarande – att man inte kan ställa valutor som mäter helt olika saker mot varandra. Det är att jämföra äpplen med päron. Det blir fel. Det är förvillande.

Att som Vigor Sörman föreslår lämpa över tolkningen av siffror till läsaren kan knappast vara en branschtidnings uppgift. Vi fortsätter att granska, förklara och sätta siffror i sitt sammanhang.

Med det sagt följer jag med spänning kreativa uppstickare som Splay och United Screens, som tidigt insåg kraften i Youtubes unga profiler.

Erik Wisterberg, reporter, Dagens Media.

Ämnen i artikeln:

SplayYoutubeGuldtuben

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.