Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Vi oroas över svensk film”

Publicerad: 28 Augusti 2009, 04:39
Uppdaterad: 6 December 2015, 16:14

Björn Rosengren, ordförande i Film & TV Producenterna, samt Robert Aschberg, styrelseledamot och chef för i Film & TV Producenternas tv-sektion, kräver en reformerad film- och tv-politik.


Av de nominerade programmen i årets upplaga av Kristallen har nära hälften producerats av oberoende produktionsbolag, medlemmar i Film & TV Producenterna. I tre av de nio kategorierna – Årets underhållningsprogram, Årets humorprogram och Årets livsstilsprogram – kommer fyra av fem bidrag från produktionsbolag.

Produktionsbolagen kämpar, men branschen anser att kampen förs i motvind eftersom den svenska film- och tv-marknaden fungerar dåligt. Filmpolitiken motverkar nya sätt att visa film och det råder mediekoncentration på tv-marknaden.

Detta är en viktig anledning till att vi gått samman och bildat den nya branschorganisationen Film & TV Producenterna.

Tillsammans ska föreningen med 100 medlemsbolag verka för en modern och dynamisk utveckling av film och tv i Sverige för att främja kvalitet, mångfald och tillgänglighet.

Film & TV Producenterna representerar både mindre oberoende bolag, dokumentärfilmare, stora produktionsbolag och därtill de främsta bolagen för reklamfilm. Vi försöker att få politikerna medvetna om att vi representerar en kreativ tillväxtindustri med en omsättning på 3 miljarder kronor, en industri som skapar jobb i Sverige och marknadsför vårt land i världen.

Under hösten behandlas två viktiga frågor:

Filmavtalet ska debatteras efter att utredaren lämnat sitt förslag i september.

Public service-propositionen om SVT:s nya sändningstillstånd kommer upp i riksdagen.

Vi är oroliga över hur filmpolitiken utvecklas och över det kommande sändningstillståndet för SVT.

I dag är inte dvd- distributörer eller bredbandsbolagen med i Filmavtalet. Detta i en tid då 97 procent av filmers intäkter kommer från andra visningsformer än biografer.

Den svenska filmproduktionen går miste om intäkter, gamla strukturer konserveras och alternativ distribution av film hämmas.

Ska det bli ett nytt filmavtal måste alla vara med. Annars får staten ta över ansvaret för filmpolitiken. Formen måste vara teknikneutral och det statliga stödet måste fördubblas för att hamna i nivå med övriga Norden.

Spelreglerna för SVT:sproduktion av program måste regleras. I somras presenterade regeringen förslag inför det kommande sändningstillståndet för public service-bolagen. Propositionen tar inte tag i problemen på den svenska tv-marknaden.

Vi behöver ett stödjande regelverk.  Det kan vara en Code of practice och en tillsynsmyndighet enligt brittisk modell som ser till att konkurrensförhållandena på tv-marknaden är rimliga. För att stimulera konkurrensen måste SVT på samma sätt som BBC tvingas lägga ut åtminstone 25 procent av produktionsbudgeten på externa bolag.

Med en oförändrad politik överlämnar vi utbudet av film och tv till ett koncentrerat antal distributörer, tv-kanaler och biografägare.

Frågan som kulturministern bör ställa sig är hur de offentliga insatserna på bästa sätt kan stärka den mångfald som publiken förtjänar och som dessutom gynnar utvecklingen av de kreativa näringarna.

De oberoende produktionsbolagen levererar kvalitet och sysselsättning – nomineringarna till Kristallen är exempel på branschens förmåga och dynamik.

Robert Aschberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.